Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Landstingen ska äga ambulansflyg

Publicerad: 29 April 2015, 06:10

Landstingen ska gemensamt köpa ambulansflygplan för drygt 300 miljoner kronor.


Flygplanen, sex stycken, ska ha sina baser i Luleå, Umeå, Stockholm/Uppsala (antagligen Arlanda) och Göteborg.

– De ska både ta sjuka patienter på det sätt som görs i dag, och vissa av planen ska användas för organtransporter, säger Anders Sylvan, landstingsdirektör i Västerbotten och ordförande för den styrgrupp som fattat beslutet.

Rent formellt ska respektive landstingfullmäktige nu fatta beslut om att bilda kommunalförbundet "Svenskt ambulansflyg" nästa år. Förbundet ska driva ambulansflygverksamheten och äga planen, som beräknas kosta 50–60 miljoner kronor styck. Förbundet tar också lån för att bekosta flygplanen.

– Det ska vara en prestanda som är jämförbar med ett privatjet för sex–sju personer, alternativt med turboproppmotor. Det ska ha en viss räckvidd och flyghastighet, det finns tre–fyra olika att välja på, säger Sylvan.

I dag köps flygtransporterna av andra aktörer och landstingen hoppas på att kunna kapa kostnaderna och alltid ha flyg tillgängliga.

Upphandlingen ska påbörjas innan förbundet är bildat för att spara tid. Planen är tänkta att kunna lyfta 2018.

Har kantats av problem

Projektet med ett gemensamt ambulansflyg har försenats. I höstas fick upphandlingen avbrytas eftersom anbuden som kom in inte uppfyllde kraven.

Från början skulle Skåne inte vara med, men enligt styrgruppen har nu alla landsting uppgett att de vill vara med i kommunalförbundet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev