Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Landstingen vill vässa snabbspåren

Publicerad: 4 maj 2018, 06:25

Sverige landstings- och regiondirektörer förslår tre åtgärder för att bättre tillvarata utlandskompetensen inom vården.

Foto: Thinkstock

Längre praktik, bättre samverkan och preparandutbildningar åt alla inför Socialstyrelsens kunskapsprov. Så vill Sveriges landstings- och regiondirektörer underlätta nyanländas väg till svensk legitimation.


Ämnen i artikeln:

SKRSocialstyrelsen

Många nyanlända sjuksköterskor väljer undersköterskejobb i stället för regeringens mer krångliga snabbspår till svensk legitimation. I ett brev till socialdepartementet försöker Sveriges landstings- och regiondirektörer ändra på det genom att peka ut tre åtgärder för att bättre tillvarata utlandskompetensen inom vården.

För att fler ska klara Socialstyrelsens kunskapsprov och få svensk legitimation föreslår direktörerna en kortare preparandkurs för alla inför proven. De kurser för läkare och sjuksköterskor som finns i dag är endast tillgängliga för personer som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen. Det vore, enligt landstings- och regiondirektörerna, bättre om några lärosäten fick i uppdrag att ordna kurser så att alla kan få tillgång till studiematerialet och därmed större chans att lyckas på de teoretiska proven.

De vill också vässa den praktiska tjänstgöringen, och efterlyser längre praktikperioder på uppåt tio veckor. Dessutom vill de att det ska ske med en ”skälig handledarersättning”. I dag ersätts arbetsgivaren med 800 kronor per dag.

Avslutningsvis föreslås bättre samverkan mellan vård, lärosäten och myndigheter som bland annat Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och Socialstyrelsen. Ansvaret när det gäller att få utlandsutbildade i arbete är i dag för splittrat, tycker direktörerna.

Relaterat material

Sjuksköterskor nobbar långsamt snabbspår

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

SKRSocialstyrelsen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev