Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Landstingens e-hälsoarbete ökar – men satsningarna uteblir

Publicerad: 26 juni 2015, 10:53

Foto: Thinkstock

Det satsas i princip lika mycket, eller lika lite, på it i dag som 2004, enligt årets Slit-rapport.


Landstingens it-chefer och it-strateger ger sedan 2003 ut en gemensam rapport kallad Slit-rapporten. När Dagens Medicin skrev om fjolårets rapport vädrade rapportförfattarna sin frustration över att deras område inte får ökade resurser och samma formulering återkommer i årets rapport:

”Under flera år har ambitionen varit att öka satsningarna inom it-området. I realiteten har inte mer medel lagts på IT än för ca 10 år sedan!”

I rapporten framgår att landstingens it-kostnader under fjolåret var 2,81 procent av omslutningen. Motsvarande andel 2004 var 2,84 procent.

Samtidigt fortsätter användet av it och olika e-hälsolösningar att öka och rapportförfattarna skriver att den nationella e-hälsostrategin sätter fokus på it som ”en förutsättning för att förbättra patientsäkerheten, effektivisera vården och bidra till att öka patienternas delaktighet i vården.”

Enligt rapporten finns det i dag en dator per person i landstingen och antalet it-arbetsplatser har ökat med omkring 50 procent sedan 2003. Krav på integration och säkerhet gör även att komplexiteten har ökat enormt, skriver rapportförfattarna.

Rapporten lyfter även upp ämnen som journaler och journalspärrar. Det framgår bland annat att det är relativt ovanligt att patienter vill spärra information i sin journal, i snitt 122 patienter per landsting och år. I snitt tio patienter per landsting och år väljer också att häva journalspärrarna.

Fotnot. Landstinget i Kalmar län står utanför samarbetet med Slit-rapporten.

Relaterat material

Uteblivna IT-satsningar

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev