Politik
Landstingsdirektör i Karolinskas styrelse inte förenligt med lagen
Publicerad: 2 maj 2018, 08:34
Malin Frenning. Foto: Fredrik Persson/SLL
Att Stockholms landstingsdirektör Malin Frenning också sitter i Karolinska universitetssjukhusets styrelse strider mot kommunallagen.
Efter alla avslöjanden om jäv och tveksamma konsultkostnader beslutade Alliansen i Stockholms läns landsting att stärka styrningen av Karolinska universitetssjukhuset. En av åtgärderna var att tillsätta landstingsdirektör Malin Frenning som adjungerad ledamot i sjukhusets styrelse. I strid med kommunallagen, hävdar två experter i Dagens Nyheter.
Karolinskas styrelse är i lagens mening en nämnd och den högsta tjänstemannen kan inte vara förtroendevald i en nämnd, förklarar Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet för tidningen. Kommunalgen ger heller inget stöd för att adjungera ledamöter, förklarar han vidare.
Landstingsrevisorerna har tidigare riktat kritik mot Karolinskas styrelse, bland annat för att den har bedrivits som ett bolag, och inte som en nämnd. Kritiken faller nu platt säger Olle Lundin och han ställer sig frågande till om de styrande politikerna har klart för sig att det är ett landsting de styr.
– Lagtexten är så tydlig, att det inte finns något utrymme till tolkning. Maken till inkompetens alltså, det är helt galet, säger Olle Lundin till Dagens Nyheter.
Finanslandstingsråd Irene Svenonius (M) och landstingsjurist Anne Rundquist vill inte kommentera frågan utan hänvisar båda till Malin Frenning. Landstingsdirektören medger att en direktör inte kan väljas som ledamot eller ersättare i en styrelse men uppger för tidningen att andra personer än styrelsen har rätt att närvara vid styrelsemötena.
– Som närvarande tjänsteman har jag däremot inte rätt att fatta beslut, säger hon till Dagens Nyheter.