Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Landstingsledningen ser inga risker med gemensam styrelse

Publicerad: 20 April 2016, 10:42

Anna Starbrink.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Anna Starbrink (L) ger inte de nuvarande sjukhusstyrelserna underkänt, men ser ändå ett behov att slå ihop dem.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingDanderyds sjukhusSödersjukhusetSödertälje sjukhus

Som Dagens Medicin tidigare rapporterat lanserade ägarbolaget Lisab, Landstingshuset i Stockholm AB, nyligen förslaget att Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och Södertälje sjukhus ska få en gemensam styrelse.

Anna Starbrink är hälso- och sjukvårdslandstingsråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting.

Varför är en gemensam sjukhusstyrelse bättre än tre separata?

– För att nu går vi in i en fas i Framtidens hälso- och sjukvård där det ska ske stora förändringar och sjukhusen måste samverka. För att knyta ihop sjukhusen vill vi ha en vass styrelse som kan driva samma linje i alla styrelser, säger hon till Dagens Medicin.

Betyder det att de nuvarande styrelserna får underkänt?

– Nej, det här är personer som är plockade från de tidigare styrelserna så det är inte alls ett underkännande. Det är att vi går in i en ny fas där vi vill samordna styrelserna bättre. Och det är rätt läge att göra det nu då vi från och med i år har nya avtalsformer med sjukhusen. Det här är ett sätt att vässa styrelsearbetet.

Finns det några risker med en gemensam styrelse?

– Nej, jag ser inga risker. Formellt är det tre olika styrelser men de har personunion. Om vi i en framtid känner att vi har genomfört Fratidens hälso- och sjukvård kan vi ompröva, om vi behöver få in andra kompetenser specifika för de olika sjukhusen. Det finns alla möjligheter att i framtiden göra andra bedömningar.

Det finns ingen risk att besluten kan hamna ännu längre från vårdgolvet?

– Nej, styrelsernas uppdrag är inte att vara inne i detaljer som handlar om den operativa vården. Det måste naturligtvis beslutas om i helt annan ordning och där är det lokala ledarskapet oerhört centralt. Det här handlar om styrelsen på strategisk nivå.

Men styrelsen har ansvaret?

– Absolut, men styreslens ansvar förändras inte för att vi ändrar laguppställningen.

Men om en styrelse ska fatta beslut som gäller tre sjukhus, i stället för ett, är väl risken större att någon blir missnöjd?

– Det hoppas jag att det inte ska leda till. Snarare kommer alla beslut bli mer genomdiskuterade ur alla sjukhusens perspektiv. Och det är därför lite fiffigt att de som ska sitta i styrelsen har bakgrund i de tidigare styrelserna.

Anna Starbrink säger att sjukhusstyrelserna i Stockholm har varit stabila under en lång tid.

– Det finns stora fördelar med det, men det betyder också att många suttit väldigt länge. Och ibland måste man göra förändringar för att få in nya perspektiv.

Förslaget behandlas i landstingsfullmäktige den 17 maj och Anna Starbrink ser i dagsläget inga hinder för att det skulle gå igenom.

– Jag tror inte att det kommer att möta något större motstånd. Jag har i alla fall inte hört att det skulle vara någon stor risk i det. Det är bra namn som jag tror att alla kan acceptera.

Den föreslagna styrelsen

Johan Assarsson, ordförande, i dag ordförande i Södertälje sjukhus styrelse
Helena Thunander Holmstedt, i dag ledamot i Danderyds sjukhus styrelse
Toivo Heinsoo, avgående landstingsdirektör i Stockholm
Christina Widerberg Söderholm, i dag ledamot i Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB:s styrelse
Göran Stiernstedt, i dag ledamot i Södersjukhusets styrelse

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev