fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Landstingspolitiker polisanmäler tjänsteman för förtal

Publicerad: 7 juni 2016, 08:30

Den anklagade tjänstemannen har engagerat sig mycket i Sollefteå sjukhus, men nekar att mejlet skulle ha politiskt syfte.

Oppositionsrådet Per Wahlberg (M) i Landstinget Västernorrland har polisanmält en politiskt engagerad hög tjänsteman för ärekränkning genom grova anklagelser.

Ämnen i artikeln:

Landstinget VästernorrlandSollefteå sjukhus

I Västernorrland har tongångarna bitvis varit höga när det gäller vårdens framtid. Det har till exempel handlat om framtiden för Sollefteå sjukhus. Den anklagade tjänstemannen har på sin fritid varit politiskt aktiv och motsatt sig beslut som oppositionsrådet Per Wahlberg bidragit till.

Den 11 april skickades ett mejl till tre av Per Wahlbergs partikollegor, och det är det som är bakgrunden till polisanmälan. Mejlet hade anonymiserats genom en server utomlands. Per Wahlberg säger att det innehåller personliga skällsord som rör honom och grova, osanna anklagelser.

Det finns en koppling till hans sexuella läggning – han har varit öppen om sin homosexualitet. Men på grund av den pågående utredningen vill han inte säga så mycket mer.

– Jag går inte in på det. Det pågår en utredning som polis och åklagare håller i, säger Per Wahlberg till Dagens Medicin.

Han upplever händelsen som obehaglig. Och det är inte första gången Per Wahlberg utsätts för sådana här saker. I valrörelsen 2014 gjorde han även då polisanmälningar om verbala kränkningar.

Dagens Medicin har sökt den anmälde tjänstemannen men inte fått något svar. I intervjuer med lokala medier har han medgett att han skickat mejlet, men säger att det inte rör sig om förtal och att innehållet inte har med landstingspolitiken eller Sollefteå sjukhus att göra.

– Som arbetsgivare avvaktar vi den juridiska processen. Efter det tar vi ställning till hur vi ska agera, säger Tomas Alsfjell, kommunchef i Sollefteå.

Tjänstemannen har engagerat sig i kampen för Sollefteå sjukhus. Han och oppositionsrådet Per Wahlberg har haft tydliga meningsskillnader när det gäller den frågan.

Per Wahlberg satt i finansutskottet och i landstingsstyrelsen när beslutet togs att avveckla den akuta ortopedin i Sollefteå. Sedan gjorde han en vändning och var med och röstade igenom en minoritetsåterremiss i landstingsfullmäktige. Att han ändrade sig har inte med förtalet och anklagelserna att göra, säger Per Wahlberg till Dagens Medicin.

Relaterat material

Inget sjukhusbeslut i Västernorrland

Ådalen på marsch för sjukvården

Samarbete kan rädda Sollefteå akutsjukhus

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev