Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Landstingsråd i nakenchock på fjäll

Publicerad: 14 november 2016, 08:31

Maria Stenberg, landstingsråd i Norrbotten.

Foto: Lars Westerlund

Norrbottens landstingsråd Maria Stenberg poserar i bara mässingen på fjället i en byaförenings nakenkalender, rapporterar NSD.


– Alla skavanker är med, inget är bortretuscherat, säger Maria Stenberg till tidningen.

Den omtalade nakenkalendern firar jubileum. För tio år sedan gav byaföreningen i Jutis ut sin första "gubbkalender" med bilder på nakna karlar från byn, som ligger cirka tre mil nordväst om Arjeplog.

– Det var frysande kallt och blåsigt men fotografen Fredrik Westerlund har ju tio års erfarenhet, så det tog inte många minuter innan bilden var tagen, skrattar Maria Stenberg.

Överskottet från kalendern går till Barncancerfonden Norra och genom åren har föreningen skänkt närmare 230 000 kronor till cancerforskning och stöd till cancersjuka.

Byn Jutis drabbades hårt av cancer i början av 1970-talet, när merparten av byns män dog i förtid på grund av den kemikalieanvändning som användes inom skogsvården under 1950-talet. Tragedin skildrades i dokumentären "Änkornas by".

– Jag precis som många andra Arjeplogare har sett "Änkornas by". Det här blir mitt bidrag till cancerforskningen.

Landstingsrådet, som pryder jubileumsomslaget, får i årets upplaga sällskap av de tolv männen, som åter poserar spritt språngande nakna.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev