Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Landstingsröster lockar minst

Publicerad: 19 september 2010, 19:16

Val 2010 Så snart vallokalerna har stängt börjar rösterna räknas. Redan efter tjugo minuter kommer de första rapporterna från valdistrikten men rösterna i landstingsvalet räknas sist.


När vallokalerna i Sveriges 5 668 valdistrikt har stängt klockan 20.00 börjar rösterna räknas. Röstmottagarna ringer sedan in sina resultat till länsstyrelserna som registrerar siffrorna i valdatasystemet.

En preliminär mandatfördelning i riksdagsvalet brukar kunna göras mellan 21.30 och 22.30, och det finns enligt Valmyndigheten ingen anledning att tro att det skulle bli annorlunda i år.

Kommunvalet har en något senare topp då det mesta av inrapporteringen sker mellan klockan 22.00 och 23.00. Resultatrapporteringen av landstingsvalet når sin topp mellan 22.30 och 23.30 men det dröjer innan alla resultat är inne. För både kommun- och landstingsvalet gör valmyndigheten preliminära resultat när 80 procent av rösterna har räknats.

– Klockan brukar kunna bli både två och tre innan alla röster i landstingsvalet är räknade och inrapporterade, säger Vivan Nilsson, pressansvarig på Valmyndigheten.

Tidigare räknades landstingsvalet före kommunvalet men man har upplevt att det är minst intresse för landstinget, därför räknas det sist.

Det som kan försena röstningsresultatet överlag är om det är många förtidsröster som ska kontrolleras.

– Om det kommer många och röstar under dagen så att röstmottagarna inte hinner kontrollera förtidsrösterna, då måste det göras efter stängning vilket i så fall försenar rösträkningen, säger Vivan Nilsson.

Att det är jämnt mellan blocken spelar däremot inte så stor roll. Det är framför allt de partier som ligger och väger på 4 procent-spärren som krånglar till räkningen.

– De kan pendla mellan att vara med och inte vara med i mandatfördelningen och i så fall med i vår rapportering eller inte, säger Vivan Nilsson.

Vad händer sen?

Måndag morgon efter valdagen: Länsstyrelserna börjar den slutliga rösträkningen då också personvalet registreras.

På onsdag kväll eller torsdag förmiddag: Det slutliga resultatet inklusive personvalet till riksdagen beräknas vara färdigt.

Andra veckan efter valet: Landstingens valresultat brukar vara slutligt sammanställda. Hur snabbt det går att räkna varierar bland annat utifrån landstingets storlek.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev