Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Las förlängs till 69 år

Publicerad: 2 april 2019, 13:14

Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Från och med årsskiftet får anställda rätt att jobba kvar till 68 år och 2023 höjs åldern till 69 år.
Välkommet, tycker SKL.


Ämnen i artikeln:

SKR

I dag kan en arbetsgivare säga upp en anställd som fyllt 67 år enligt lagen om anställningsskydd (las). Det lagförslag som regeringen lämnat över till riksdagen innebär att las-åldern höjs i två steg. Först till 68 år nästa år och sedan till 69 år 2023.

Förslaget grundar sig i pensionsöverenskommelsen från 2017 och har ett brett politiskt stöd. Av riksdagens åtta partier är det enbart Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som inte står bakom överenskommelsen.

På Sveriges Kommuner och Landsting är förhandlingsdelegationens ordförande Joakim Larsson (M) nöjd med förslaget.

– Att ge fler möjligheten att förlänga arbetslivet med ett par år är en konkret och konstruktiv åtgärd. Det ger arbetstagaren ökade möjligheter att förbättra sin pension samtidigt som arbetsgivaren får ökad tillgång till kompetent och erfaren arbetskraft, som kan bidra till att minska välfärdens rekryteringsbehov, säger han i en artikel på skl.se.

Enligt den rekryteringsprognos som Sveriges Kommuner och Landsting presenterade för ett år sedan kommer det att behövas 40 000 fler medarbetare inom hälso- och sjukvården fram till år 2026.

Rätten att arbeta kvar till 69 år ska inte heller gå att avtala bort genom kollektivavtal. De avtal som redan tecknats gäller avtalstiden ut.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

SKR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev