Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Låt staten ta över ansvaret”

Publicerad: 9 oktober 2013, 06:28

”Betalar man skatt i Sverige ska man givetvis kunna söka vård var som helst, det ska inte tusentals landstingspolitiker bestämma.”


Det skriver före detta chefläkaren och sjukhusdirektören Ulf Ljungblad i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

Därmed fortsätter diskussionen för var ansvaret för sjukvården ska placeras. Härom veckan öppnade socialminister Göran Hägglund (KD) för centralisering av ansvaret och ett eventuellt förstatligande.

Ulf Ljungblad har tidigare bland annat varit direktör för sjukhusvården i Helse Sör-Öst RHF Norge och det är med Norge han jämför Sverige. Ulf Ljungblad anser att Sverige behöver gå samma väg som grannlandet där fylkenas ansvar för sjukvården avskaffades 2001 efter massiv kritik av hur sjukhusen fungerade.

I Sverige aktualiseras ofta frågan om  oacceptabla skillnader i vårdkvalitet, tillgång på vård och rättigheter till vård mellan olika landsting , skriver debattören.

Han konstaterar att svenskar har listat sjukvården som den viktigaste politiska frågan, före både jobben och skolan.  Vad vi behöver i Sverige är en debatt i anslutning till riksdagsvalen om detta ansvar och vad partierna ämnar genomföra när det gäller förbättringar av vården. I dagens debatter mellan partilederna inför riksdagsvalen lyser sjukvården med sin frånvaro till skillnad från i Norge där de tar stor plats , skriver Ulf Ljungblad och hävdar att politikerna gömmer sig bakom SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

I stället vill han lägga över ansvar för den svenska sjukvården på riksdag och regering.  Då flyttas också makten till patienterna från landstingspolitikerna, som inte behövs.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News