torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Lättad sjukvårdsminister kastar in handduken

Publicerad: 28 juli 2017, 10:00

Gabriel Wikström utanför Rosenbad.

Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Likt Aina Erlander har Gabriel Wikström (S) nu lämnat tillbaka statens pennor. Och nu lämnar han regeringen. Han är stolt över att ha inlett en förändring av vården – och förvånad över att så få förstått dess komplexitet.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


– Jag mår mycket bättre än vad jag gjorde för bara några månader sedan. Det går sakta men säkert fram, säger Gabriel Wikström till Dagens Medicin.

När statsminister Stefan Löfven (S) under torsdagsförmiddagen redogjorde för regeringsombildningen i svallvågorna efter it-skandalen vid Transportstyrelsen stod det klart att även Gabriel Wikström lämnar. Han har varit sjukskriven på grund av utmattningssyndrom sedan början av maj och slutar nu som sjukvårdsminister på grund av hälsoskäl.

När fattade du ditt beslut?

– För några veckor sedan och det har naturligtvis varit en process. I samråd med min läkare har jag kommit fram till att prognosen för när jag ska var 100 procent återställd ligger någon gång vid årsskiftet. Då bedömer jag att det för min, regeringens och min familjs skull är bättre att jag lämnar nu.

Var det ett svårt beslut att fatta?

– Det är klart att det var. Det är ett väldigt viktigt uppdrag och ansvar som jag har tyckt varit väldigt roligt, stimulerande och väldigt, väldigt viktigt. Det har gjort att det har varit svårt att lämna det, men givet att det handlar om min hälsa och min familj och att det här jobbet ska utföras väl av den som har det så kom jag fram till det här. När jag väl hade bestämt mig så kändes det väldigt bra. I dag känns det fantastiskt bra.

Vad är du mest stolt över från din tid som sjukvårdsminister?

– Jag är stolt över att ha fått inlett den stora förändringen av svensk hälso- och sjukvård. Det är ett stort skifte som vi sögs in i och där vi lämnar en vård som till stor del är anpassad och uppbyggd efter 1900-talets stora ohälsoproblem som infektionssjukdomar, trauman och liknande. Och som nu ska anpassas till en verklighet där 85 procent av alla resurser i vården går till människor som lider av kroniska sjukdomar. Och där mycket av sjukvårdens arbete måste inriktas på förebyggande arbete och där vi måste inse att patienterna inte är några objekt för vårdens insatser utan att de är subjekten, och måste få ett mycket, mycket större inflytande kring hur vårdens resurser fördelas.

Vad blev du mest förvånad över under dina tre år som minister?

– Det är naturligtvis mycket som förvånar. Men det mest förvånande är faktiskt hur få vi är, för jag räknar mig nu faktiskt till den skaran, som är väl insatta i hela sjukvårdens problematik utifrån ett politiskt perspektiv. Vi har naturligtvis landstingspolitiker av olika dignitet, men på den nationella nivån är vi inte så väldigt många. Det är förvånande med tanke på hur stor andel av BNP som går till hälso- och sjukvård och hur viktig hälso- och sjukvård är för medborgarna. Den är helt livsavgörande, det är få gånger som kan säga det, men det är livsavgörande. Och med tanke på hur viktig medborgarna tycker att den här frågan är så borde vi vara fler som kan komplexiteten och frågan borde debatteras än mer än vad den gör i dag och kanske på ett djupare sätt.

Har du några andra namn på de i skaran som är insatta i hela vårdens problematik?

– Jag tror att ni brukar ha dem på listan i er tidning och i Almedalen varje år. Jag har inga andra, säger Gabriel Wikström småskrattande.

Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa till 2025, nu utan din hjälp. Tror du fortfarande att e-hälsovisionen kommer att nås?

– Det tror jag absolut. Jag tror att det är få länder i världen som har så goda förutsättningar som just vi. För snart ett år sedan var jag i USA och där har de gigantiska utmaningar i att det i vissa delstater inte finns digitaliserade journaler, utan man har papperskopior som ligger i olika typer av skåp. Vi har ändå lyckats med digitaliseringen i den meningen att väldigt mycket finns digitaliserat. Vår utmaning ligger i att få våra system att prata med varandra. Att se till att administrationen och de digitala verktygen faktiskt ska ta mindre tid för att de är digitala – och inte mer. Vi har jättebra förutsättningar men en utmaning i att vi har en struktur med väldigt många aktörer. Att vi var tidigt ute har också gjort att landstingen, kommunerna och de privata vårdgivarna är inlåsta i olika system. Det är därför som det har varit viktigt att staten tar på sig en tydlig ledartröja och att regeringen driver utvecklingen framåt.

Nu tar Annika Strandhäll över sjukvårdsfrågorna permanent. Har du gjort något misstag som hon kan lära sig av?

– Ehum … Det är alltid en samvetsgrann fråga som man brukar gömma undan långt bak i huvudet. Kan jag få tänka på den lite?

Under torsdagen postade Gabriel Wikström en bild på Twitter föreställande sex blå bläckpennor tillsammans med texten: ”Statsverkets pennor återlämnade. Tack för tre händelserika år i regeringens tjänst!”. Han berättar med värme historien om hur Aina Erlander lämnade tillbaka sin makes blyertspennor i hopbuntade i en gummisnodd när Tage Erlander (S) lämnade riksdagen.

– Det där tycker jag är så fint för det säger någonting om ärlighet. Det var väl ingen som hade sagt något om Tage Erlander hade valt att behålla pennorna, men det är klart kan man inte lämna tillbaka pennorna och är oförsiktig med det kan man fråga sig: Vad är man mer oförsiktig med? Det är en fin tradition.

Så nu har du lämnat tillbaka pennorna och lämnat regeringen. Vad händer nu för dig? Vad kommer du arbeta med när du är fullt frisk?

– I dagsläget vet jag faktiskt inte. Jag är övertygad om att jag kommer att vara engagerad politiskt på något sätt, men jag vet inte exakt hur. Jag har varit engagerad politiskt under väldigt lång tid, den mesta delen har varit på ideell basis. Jag hade ingen bakgrund inom hälso- och sjukvård när jag blev minister men det är klart att de här åren har gjort att jag har blivit biten av frågorna. Det är det mest intressanta som jag har hållit på med och jag tror att de bara kommer att växa i betydelse. Det är klart att med den erfarenhet och kunskap som jag har samlat på mig under de här åren tror jag att jag kan bidra till hälso- och sjukvårdens utveckling och till diskussionen om hälsa och jämlik hälsa generellt. Och det vill jag gärna göra i någon form.

Är landstingspolitik en möjlighet?

– Det är många gånger när jag som minister har tänkt: Sjutton, man skulle ju vara landstingspolitiker! Då har man ju faktiskt chans att påverka. Sedan har jag hört landstingsråd som säger motsatsen också. Men visst, landstingspolitik verkar jätteintressant och jag kommer absolut att fortsätta engagera mig i de här frågorna. Sedan får vi se var.

Har du lyckats tänka ut något om misstag som Annika Strandhäll kan lära av?

– Det som jag brottades med hela tiden under min tid som minister, och ibland lyckades med men många gånger inte lyckades tillräckligt väl med, är att hitta nerven. Eller kommunikationen. Eller det som gör att det här komplexa systemet, och den omställning vi står inför, blir begriplig även för den som inte sysslar med sjukvårdspolitik.

Gabriel Wikström fortsätter:

– Det tycker jag har varit en utmaning. Det är så lätt att ha ett alltför mycket inifrånperspektiv i de utmaningar som finns, något som gör att det blir svårt att förklara för medborgarna. Det tror jag också kommer att vara en utmaning som Annika kommer att brottas med. Mitt tips till henne är att lägga mycket energi på det för om vi ska klara av den här omställningen så måste medborgarna förstå vilken riktning vi tar sjukvården i och vilket stort arbete vi går igenom. Men som slutändan kommer att ge sjukvård som blir bättre för alla och kommer att erbjuda mycket större möjligheter än vad vi har i dag.

Relaterat material

Nya socialministern ser en vård i kris

Strandhäll tar över sjukvårdsfrågorna

Tronskifte på Maktlistan 2017

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev