söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Lättare låna in personal i kris

Publicerad: 15 oktober 2020, 12:08

Socialstyrelsen har fått ett regeringsuppdrag att stödja regionerna med inlån av hälso- och sjukvårdspersonal i kriser. Foto: Thinkstock

Socialstyrelsen fick på torsdagen i uppdrag av regeringen att stödja regionerna med inlån av vårdpersonal vid framtida kriser. Samtidigt meddelar SKR att man inrättat ett nationellt system för bemanning i kristid.

Ämnen i artikeln:

CoronakrisenKrislägesavtalSocialstyrelsenLena Hallengren

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


– Pandemin har synliggjort vikten av flexibilitet, samordning och effektivt nyttjande av tillgängliga resurser inom hälso- och sjukvården. Om en enskild region belastas hårt är det viktigt att tillfällig förstärkning kan komma på plats skyndsamt och smidigt, säger socialminister Lena Hallengren (S), i ett pressmeddelande.

I Socialstyrelsens uppdrag ingår även att undersöka om det behövs skapas en nationell personell förstärkningsresurs, som med kort varsel kan sättas in när hälso- och sjukvården i en region riskerar att överbelastas. 

Samtidigt meddelar Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, på torsdagen att organisationen tillsammans med regionerna inrättar ett nationellt system för personalresurser i kris. Enligt SKR handlar det om en nationell kontaktyta där en region ”snabbt kan begära nationellt stöd med personalresurser från en eller flera andra regioner”. Innan det blir aktuellt måste dock regionen ha uttömt alla möjligheter att säkra bemanningen på egen hand, till exempel via befintliga kollektivavtal och aktivering av krislägesavtal.

Socialstyrelsen ska redovisa sitt uppdrag senat den 31 januari 2021. Delen som rör nationell personell förstärkningsresurs ska vara klar den 1 december 2020.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev