Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Lena Hallengren fortsätter som socialminister

Publicerad: 9 juli 2021, 13:01

Hela den nytillträdda regeringen utanför riksdagshuset den 9 juli 2021.

Foto: Linda Berglund

Socialminister Lena Hallengren (S) får fortsatt förtroende av statsministern. Likaså får forskningsminister Matilda Ernkrans (S) förnyat uppdrag.


Ämnen i artikeln:

Lena HallengrenMatilda Ernkrans

Det blev inga överraskningar när statsminister Stefan Löfven (S) meddelade namnen på ministrarna under fredagen. Under veckan har det spekulerats i bland annat en comeback för den tidigare socialministern Annika Strandhäll (S), men så blev det inte. 

Lena Hallengren fortsätter som socialminister och chef för socialdepartementet, där även socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) finns. På utbildningsdepartementet fortsätter Matilda Ernkrans som minister för högre utbildning och forskning. Även civilminister Lena Micko (S) fick förnyat förtroende. 

Läs mer: De är vårdens mäktigaste 2021 

Efter att statsministern läst upp namnen på samtliga ministrar inför en glest befolkad plenisal i riksdagshuset höll han en pressträff, flankerad av övriga ministrar. Några hållpunkter för  den politiska inriktningen nämndes, även om regeringsförklaringen får vänta tills riksdagen öppnar igen den 14 september.

Vid pressträffen poängterade Stefan Löfven att januariavtalet mellan Centerpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna inte längre finns och att det innebär en annan sorts politiskt arbete för att få fram en budget som får stöd i riksdagen i slutet av året.

Flera av de punkter i avtalet som handlar om hälso- och sjukvård har redan påbörjats, med bland annat en uppdaterad kömiljard, tillsättning av det nationella vårdkompetensrådet och en utredning av stärkt sammanhållen vård för barn och unga. En första del av en primärvårdsreform är redan beslutad av riksdagen. Del två väntas komma i höst.

Dagens Medicin har sökt Lena Hallengren kring eventuella konsekvenser av att januariavtalet inte längre finns, men fått besked om att minsterin inte kan svara just nu.

 

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev