Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Liberalerna vill bygga ut primärvården

Publicerad: 2 oktober 2017, 10:19

Jan Björklund och Anna Starbrink

Foto: Ola Hedin, Frida Rönnholm/People76

Liberalernas sjukvårdsreform som presenteras under morgondagen innehåller satsningar till ett värde av drygt 12 miljarder kronor - och merparten går till primärvården, enligt Svenska Dagbladet.


Ämnen i artikeln:

Primärvård

I skuggbudgeten föreslår Liberalerna en rad satsningar på närsjukvården, däribland ett incitament till landsting som bygger ut primärvården. Det prestationsbaserade omställningsstödet uppgår till sammanlagt 5,25 miljarder kronor under en treårsperiod.

Samtidigt vill L förbättra tillgängligheten till specialiserade allmänläkare genom en satsning på 900 miljoner kronor fördelat på tre år. Det ska ge ytterligare 100 stycken specialistläkare i allmänmedicin. Fler allmänläkare ska i sin tur bidra till att alla får en fast läkare i primärvården, och inte bara en fast vårdcentral som nu är fallet.

– Svensk sjukvård behöver ställas om genom kraftig utbyggnad av primärvård. Då behöver vi också fler specialister i allmänmedicin, alltså en satsning på ST-block, säger Anna Starbrink (L), sjukvårdslandstingsråd i Stockholms län till Svenska Dagbladet.

Dessutom vill partiet damma av kömiljarden och därmed korta köerna i sjukvården. 3 miljarder kronor under tre år läggs på den åtgärden. Liberalerna sätter också av 1 miljard kronor årligen till fler vårdbiträden, som ska avlasta landets sjuksköterskor.

– Det var ett stort misstag att avskaffa vårdbiträden i sjukvården. Nu måste högutbildade sjuksköterskor bära matbrickor och bädda sängar. Vi vill återinföra vårdbiträden, säger partiledaren Jan Björklund.

ADAM WENELL

Ämnen i artikeln:

Primärvård

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev