Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Lif orolig över förslag i Läkemedelsutredning

Publicerad: 14 maj 2019, 12:32

Läkemedelsindustriföreningen, Lif, ser med oro på Läkemedelsutredningens förslag om att avskaffa det särskilda statsbidraget för läkemedelsförmånerna, skriver Dagens Medicins systerpublikation Läkemedelsmarknaden.


Ämnen i artikeln:

Lif

Det handlar om huvudförslaget, att ersätta det särskilda statsbidraget för läkemedelsförmånerna med ett generellt statsbidrag. Kritiken framkommer i branschorganisationens remissvar.

– Att utan uppräkning inordna det särskilda statsbidraget för läkemedelsförmånen i det generella bidraget, innebär att ersättningen till regionerna helt frikopplas från användningen och det prognostiserade behovet, säger Anders Blanck, Lif:s vd Anders Blanck till Läkemedelsmarknaden.

Vilka andra förslag anser du vara de mest problematiska i Läkemedelsutredningen?
– Den regiongemensamma myndigheten Läkemedelsrådet. Som förslaget är utformat överlåter staten helt åt regionerna att utforma verksamheten och regelverket. Företagen upplever stora brister inom pris- och subventionsprocesserna. Vi ser inte att den föreslagna myndigheten skulle innebära någon väsentlig förbättring.

Lif är också kritisk till utredningens synsätt att avtal mellan företag och regioner ska vara den allmänna ordningen för att läkemedel ska få förmån och introduceras på den svenska marknaden.

– Lif:s ståndpunkt är att huvudparten av läkemedlen ska kunna komma in i förmånen utifrån att de uppfyller kriterierna för förmån, och att avtal ska ingås utifrån tydligt uttalade skäl.

DAGENS MEDICIN

Ämnen i artikeln:

Lif

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev