söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Listningstak kan bli verklighet

Publicerad: 12 december 2018, 05:00

Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson för Moderaterna, är nöjd med reservationens ­fokus på sjukvården.

Foto: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

En reformerad kömiljard och en primärvårdssatsning med fast läkarkontakt och listningstak. Det är förslag som kan gå igenom i dagens budgetomröstning i riksdagen.


LB


Det mesta tyder på att övergångsregeringens budget kommer att röstas ner av riksdagen i dag, eftersom Centerpartiet aviserat att de tänker lägga ner sina röster, liksom Liberalerna. Sverigedemokraterna tänker stödja den gemensamma reservationen från Moderaterna och Krist­demokraterna.

I förslaget från M och KD finns förutom 3,5 välfärdsmiljarder till kommuner och landsting för 2019 också en reformerad kömiljard, som ska omfatta både diagnos, behandling och rehabilitering inom specialistvård, bup och cancervård. Satsningen innebär 2 miljarder under 2019, som ökar till 3 miljarder per år fram till och med 2022.

– Landstingen får välja metod utifrån sina förutsättningar. Det viktiga är att köerna minskar, säger Acko Ankarberg Johansson (KD), sjukvårdspolitisk talesperson och ordförande i socialutskottet.
­

Camilla Waltersson Grönvall (M), socialpolitisk talesperson, säger att hon är nöjd med reservationens ­fokus på sjukvården.

– Kömiljarden är absolut högsta prioritet. Det kommer att vara svårt att få full effekt redan från 1 januari, det är därför den växlas upp 2020 när kriterierna har arbetats fram.

I reservationen finns dessutom en primärvårdsrefom. 1,5 miljarder kronor skjuts till under 2019. Sedan läggs 3 miljarder årligen de tre följande åren. I förslaget ingår rätt till fast läkarkontakt och möjlighet att lista sig på läkare, med listningstak.

– Vi har inte definierat hur ett tak ska se ut. Det beror på den större frågan om primärvårdens uppdrag, säger Acko Ankarberg Johansson.

Partierna vill ge tilläggsdirektiv till Anna Nergårdhs utredning God och nära vård. Uppdraget skulle i så fall bli att arbeta fram kriterierna för hur primärvården ska utformas.

– Vi har talat om en primärvårdsreform i 30 år. Det är dags att gå från ord till handling nu, säger Camilla Waltersson Grönvall.

I förslaget finns det också 400 miljoner kronor för betald vidareutbildning för specialistsjuksköterskor och 500 miljoner för att fullfölja arbetet inom regionala cancercenter, RCC, samt en uppdaterad cancerstrategi. Totalt 60 miljoner öronmärks för barncancervård på landets sex barncancercentrum.

Psykiatrin får behålla de 500 miljoner som de i dag har i en särskild satsning.

Även om de beslutade ramarna börjar gälla från årsskiftet är det inte säkert att alla satsningar blir av. När en ny regering tillträtt kan den lägga ändringsförslag, antingen i samband med vårpropositionen i april eller när som helst efter årsskiftet i form av en extra ändringsbudget.

– Jag är mest oroad för att en införd kömiljard tas bort. Det är otroligt viktigt för patienterna att den får vara kvar. Primärvården tror jag att vi kan enas om, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev