söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Liten satsning på mer sömlös demensvård

Publicerad: 31 januari 2023, 11:23

Totalt åtta miljoner kronor får Svenskt demenscentrum, Svenska Demensregistret och BPSD-registret dela på i regeringens senaste satsning på bättre demensvård.

Foto: Getty Images

Det nationella kompetenscentret Svenskt demenscentrum får i år tre miljoner kronor från statskassan för att skapa en mer sömlös vård kring personer med en kognitiv sjukdom.

Ämnen i artikeln:

DemensAlzheimerAlzheimers sjukdomPalliativ vård

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Pengarna som regeringen delar ut ska gå till ett tvåårigt projekt där Svenskt demenscentrum stöttar kommuner och regioner i skapandet av en sammanhållen vård- och omsorgskedja. Det handlar om insatser från första misstanke om demenssjukdom, till fastställd diagnos och sedan genom hela sjukdomsförloppet till vård i livets slutskede.

Läs också: Checklista ska göra demensvården mer jämlik 

Enligt ett pressmeddelande från regeringen på tisdagen kommer projektet att kosta ytterligare tre miljoner kronor nästa år.

På tisdagen aviserade regeringen också att de två nationella kvalitetsregistren Svenska demensregistret och BPSD-registret får 2,5 miljoner kronor vardera för att under år 2023 stödja kommunernas förbättringsarbete kring demenssjukdomar utifrån registerdata.

Regeringen uppskattar att 130 000–150 000 personer lever med en demenssjukdom i Sverige.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev