Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Liten trend mot enhetliga patientavgifter

Publicerad: 15 januari 2015, 11:10

Foto: Photos.com

I ytterligare ett landsting kostar det nu lika mycket att gå till vårdcentraler som till sjukhus.


Landstinget i Kalmar införde vid årsskiftet enhetliga patientavgifter inom hälso- och sjukvården och avgiften är nu 200 kronor både för besök hos läkare i primärvården och hos specialistläkare.

Länge har det funnits en uppfattning om att lägre avgifter kan styra patienter till primärvården. I stället för att gå till sjukhusen ska befolkningen förmås att vända sig till vårdcentraler.

Men när Värmland i maj 2012 tog bort de differentierade avgifterna ändrade inte patienterna sitt beteende, visar en utredning från Karlstads universitet. Det har nu landstinget i Kalmar tagit fasta på och blir det tredje landstinget som infört enhetliga avgifter.

– Förändringen ska förenkla både för patienterna och för personalen och administrationen, säger utredaren Birgitta Alfredsson till Dagens Medicin.

Jämfört med 2014 ligger avgiften för läkarbesök i primärvården kvar på 200 kronor. Däremot blir det 100 kronor dyrare per gång vid besök hos sjuksköterskor, sjukgymnaster och andra personalkategorier. Avgiften till Kalmars specialistläkare sänks från 300 till 200 kronor.

Det nya systemet ska vara kostnadsneutralt, det ska varken blir dyrare eller billigare.

Majoriteten av landstingen och regionerna behåller skillnaderna mellan primärvården och specialistvården, visar den årliga sammanställningen över avgifterna från Sveriges Kommuner och Landsting.

Billigaste besöken i primärvården görs i Örebro, där ligger avgiften på 120 kronor. I övriga landsting är den mellan 150 och 200 kronor.

Lägsta avgiften inom specialistsjukvården finns i de tre landstingen och regionerna med enhetliga avgifter: Kalmar, Värmland och Gävleborg. Mest kostar det i Stockholms läns landsting, 350 kronor per besök.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev