måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Löfven vill begränsa vinster i välfärden

Publicerad: 31 augusti 2016, 12:34

Regeringen vill införa begränsningar av vinster i välfärden.

Statsminister Stefan Löfven vidhåller behovet av begränsningar av vinster i välfärden.

Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärdenVårdpolitik

– Vi måste bort från den situation vi har i dag, säger han.

Skattepengar ska gå till verksamhet, inte vinster, enligt Stefan Löfven. Förslaget från regeringens utredare Ilmar Reepalu om att begränsa välfärdens vinstuttag till åtta procent av investerat kapital vill han dock inte kommentera. Frågan återstår också hur regeringen ska få igenom ett förslag i riksdagen.

– Jag utgår ifrån att de allra flesta tycker att vi inte kan ha en situation där skattepengar avsedda för skolan går till vinster. Det tror jag att det finns en bred samsyn om, säger Löfven.

Liberalernas ledare Jan Björklund gör däremot tummen ned för Ilmar Reepalus förslag.

– Utredaren är inne på fel spår. Det är de dåliga verksamheterna som ska läggas ned. Det finns ingen anledning att förfölja de framgångsrika, säger Björklund.

Vill man ha valfrihet inom välfärden så måste det få vara lönsamt för aktörer att investera. Ju mer man reglerar detta, desto färre blir det som är intresserade av att investera, anser han. Däremot ska kvalitetskraven vara mycket höga.

– Uppfyller man inte dem så är det ju inte vinsten som ska regleras utan då ska man lägga ned, säger Jan Björklund.

Bakgrund

Rgeringens utredare, förre socialdemokratiska kommunalrådet Ilmar Reepalu, väntas lämna ett förslag som begränsar företagens vinstuttag till åtta procent av investerat kapital plus inflationen, erfar SVT. Gränsen väntas gå vid åtta procent, som kopplas till ett inflationsindex. Förslaget ska presenteras den 1 november.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev