Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Lokaler för sjukvård i krig ska kartläggas

Publicerad: 6 juli 2022, 07:01

Socialdepartementet och socialminister Lena Hallengren (S) vill se över vilka utrymmen som kan användas för sjukvård inom totalförsvaret.

Foto: Lars Schröder / TT

Regeringen vill se över var sjukvård kan bedrivas inom totalförsvaret. Socialstyrelsen får därför i uppdrag att kartlägga statusen på lokaler runtom i landet där det skulle kunna bedrivas vård i händelse av krig.


Ämnen i artikeln:

Lena HallengrenToppnyheterJuli 2022

Många befintliga skyddade utrymmen har tiotals år på nacken. Tidigare utredningar om hälso- och sjukvårdens beredskap har visat en del av dem riskerar att inte vara anpassade efter dagens vårdbehov.

Målet med uppdraget är därför att ta reda på vilka utrymmen som är i dugligt skick, vilka som är eftersatta och om det i så fall är något som går att åtgärda. På vissa håll öppnar regeringen för att riva vissa byggnader.

”För sjukhus som är centralt etablerade i städer är tillgången till exploaterbar mark begränsad och det kan därför finnas goda skäl att vilja riva icke ändamålsenliga byggnader och lokaler för att ge plats för moderna vårdverksamheter”, skriver regeringen i uppdraget.

Socialstyrelsen ska lämna en redovisning av uppdraget till Socialdepartementet senast den 2 maj 2023.

Läs också: Skärpta krav på lagerhållning av skyddsutrustning

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev