Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Lund röstar för fler vårdplatser

Publicerad: 14 september 2014, 14:16

Bild 1/4  

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån.

Missnöjet med den skånska femklöverns sjukvårdspolitik är tydlig på Skånes universitetssjukhus i Lund. I demonstrationer och personalupprop efterlyses ett nytt styre i regionen. Men framför allt mer personal.


Till vallokalen på Skånes universitetssjukhus i Lund kommer väljare indroppande lite i taget denna söndag.

Lokalen har hållit öppen för förtidsrösting sedan den 27 augusti. Närmare 3 000 personer har lämnat sina röster här.

­

– Det är allmänhet, patienter och personal som hittar hit, berättar Charlotta Nilsson, som tar emot rösterna.

Här finns, förutom tre vanliga röstbås, ett bås som anpassats för rullstol. Patienter som kommer inrullande i sängar har svårare att komma bakom båsen och stoppar sedlarna i röstkuvert liggande i sängen istället.

Just i Lund är sjukvården ett hett ämne. De många omorganisationer som har gjorts i den skånska sjukvården, har genomförts trots högljudda personalprotester och det finns en rädsla för att sjukhuset i Lund ska avlövas till förmån för Malmö.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo har kritiserat sjukhuset för allvarliga patientsäkerhetsbrister och i media rapporteras om problem med överbeläggningar och hård arbetsbelastning för personalen.

Sedan förra sommaren har flera liggdemonstrationer genomförts utanför sjukhuset i protest mot sjukvårdspolitiken. Under några minuter har demonstranterna under tystnad lagt sig på marken för att visa sitt missnöje.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev