Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

M:”Cancerstrategin räcker inte till”

Publicerad: 11 februari 2019, 11:22

Camilla Waltersson Grönvall och Beatrice Melin.

Foto: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån, Mattias Pettersson/Umeå universitet

Moderaterna vill ha en ny nationell cancerstrategi. Cancersamordnare Beatrice Melin håller delvis med. ”Det har hänt en del sedan 2009. Men de kriterier som togs fram vid implementeringen håller fortfarande väldigt väl”.


Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


Den nationella cancerstrategin som gäller togs fram på uppdrag av dåvarande alliansregeringen för tio år sedan och implementerades tre år senare vid sex regionala cancercentrum, RCC. Den behöver uppdateras, anser både Moderaterna och Kristdemokraterna. Det socialdemokratiska löftet från 2014 om att alla cancerpatienter ska få vård inom fyra veckor har inte infriats.

– Ett misslyckande, säger Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson för Moderaterna.

Finansieringen av RCC skulle egentligen ha avslutats vid årsskiftet, men i har förlängts i den M/KD-statsbudget som antogs i december. Men det räcker inte, anser Camilla Waltersson Grönvall. Strategin måste uppdateras och i den antagna budgeten finns en halv miljon kronor årligen avsatta för arbetet.

– Vi vill inte riva upp det som finns, strategin har betytt mycket för vården, men det behöver in nya delar.

I mars 2018 gjorde riksdagen ett så kallat tillkännagivande, där regeringen uppmanades att ta fram en ny nationell cancerstrategi. Det kravet upprepades i det budgetbeslut som togs i december, men i socialutskottet reserverade sig S, V och MP, med hänvisning till det rådslag som hölls med flera aktörer 2017. Att ta fram en ny strategi skulle också ta för lång tid, anser de.

”Vi menar därför att en ny strategi inte bör vara i fokus för cancerarbetet på nationell nivå, utan att målsättningen i stället bör vara att förbättra vården med utgångspunkt i den nationella strategin och i den långsiktiga inriktningen förarbetet som regeringen beslutade om våren 2018”, står det i reservationen.
Men riksdagen beslutade ändå om ett nytt tillkännagivande och sedan dess har Kristdemokraternas Acko Ankarberg Johansson också lämnat in en interpellation till socialminister Lena Hallengren i frågan. Hon vill att de regionala cancercentrumen permanentas.

Inom Moderaterna pågår det redan ett arbete med en uppdaterad strategi, men Camilla Waltersson Grönvall är noga med att poängtera att hon inte vill väcka en politisk strid. Men regeringens hantering av budgetposten kommer att nagelfaras.

– Vi måste se till att nya behandlingsmöjligheter kommer människor till del i hela landet. Det blir väldigt tydligt att det som gjordes då inte räcker.

Beatrice Melin, avgående nationell cancersamordnare håller med om att strategin bör ses över, men tycker ändå att den grund som lades från början håller.

– Det finns ingen anledning att göra om den helt, då skulle vi förmodligen landa på samma ställe. Men det finns delar som behöver fördjupas.

Som exempel nämner hon diagnostik med hjälp av artificiell intelligens, AI och biomarkörer.

– Biomarkörer är på väg in och där pågår det forskning. Det fanns inte 2009.

Relaterat material

M: ”Därför behöver cancerstrategin uppdateras”

M vill öronmärka 500 kömiljoner till cancervård

Här är partiernas visioner om vården

Regeringen vill modernisera cancervården

”Förkorta väntetiderna till cancerbehandling”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev