måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

(M)-motion om obligatorisk vaccinering

Publicerad: 6 oktober 2015, 12:10

Foto: Thinkstock

Det allmänna vaccinationsprogrammet bör bli obligatoriskt, anser riksdagsledamoten Sofia Arkelsten (M).

Ämnen i artikeln:

BarnsjukdomarVaccin

JK


I en av de motioner som lämnats in till riksdagen under den allmänna motionstiden söker nu Sofia Arkelsten riskdagens stöd för sitt förslag. Hur stödet ser ut från partikamraterna i Moderaterna eller i resten av Alliansen vill hon inte spekulera i.

Sofia Arkelsten har jobbat med vaccinfrågor och bistånd och nämner bland annat det mässlingsutbrott som ska ha startat på nöjesparken Disneyland som en effekt av bristande vaccintäckning.

– Det händer även i Sverige att barn drabbas av sjukdomar helt i onödan, sjukdomar som egentligen borde ha varit utrotade. Vi kan inte bara göra saker i andra länder, vi måste också ta ansvar i Sverige, säger hon till Dagens Medicin.

Och lägger till.

– Det här är en viktig signal, jag ser också att det finns en debatt om att vaccinet inte skulle fungera. Det tycker jag är väldigt olyckligt eftersom det fungerar.

På frågan om hur ett obligatorium ska fungera rent praktiskt svarar Sofia Arkelsten att det är upp till den rödgröna regeringen att ta fram förslag på.

Men om det ska bli obligatoriskt, förutsätter inte det någon form av tvångsåtgärder?

– Det är för tidigt att säga. Min roll, som pigg opposition, är att säga att så här tycker jag att riksdagen ska tycka, det här är vad vi vill skicka med till regeringen. Sedan har vi det svenska beredningskravet.

I början av Hälso- och sjukvårdlagen står det tydligt att vården ska ”bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet”.

Blir inte det svårt att få ihop med att det ska finnas ett obligatorium för vissa läkemedel?

– Jag kan tycka att vaccin är något som är väldigt speciellt. Eftersom det inte bara rör individen utan även handlar om förebyggandet av smitta. Smittskyddslagen är ju det som balanserar Hälso- sjukvårdslagen och det är så politiken fungerar, man måste hela tiden väga olika intressen mot varandra. Och då landar jag i det här.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev