Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

M tror att primärvårdens framtid kräver tuffa beslut

Publicerad: 1 juni 2018, 11:45

”Det går inte att tro att man ska ha samma resurser till sjukhussidan utan att man också kommer att behöva fatta tuffa beslut om prioriteringar”, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Foto: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

För att förslagen i Anna Nergårdhs utredning ska bli verklighet anser Moderaterna att det behövs sparas på sjukhusen.


Ämnen i artikeln:

Anna NergårdhPrimärvård

– Det är verkligen hoppfullt att vi får förslag på ett nationellt uppdrag för primärvården. Det är något vi konsekvent har drivit, säger Camilla Waltersson Grönvall, sjukvårdspolitisk talesperson för Moderaterna, till Dagens Medicin.

Hon är också positiv till att utredningen pekar på vikten av en tydligare lagstiftning vad det gäller en fast läkarkontakt i primärvården. Men enligt Camilla Waltersson Grönvall räcker inte det.

– En av de viktigaste punkterna är att det ska bli mer attraktivt att arbeta i den nära vården. Det gäller både bristen på allmänläkare och att vi behöver knyta fler till vården.

Utöver yrkesgrupper som fysioterapeuter och arbetsterapeuter understryker Camilla Waltersson Grönvall även vikten av ökad kompetens kring psykisk ohälsa i första linjens sjukvård. Hon lyfter även fram att demografin, och det faktum att människor med kronisk sjukdom i dag lever mycket längre, ställer krav på en omställning av vården som ännu inte är i hamn.

– Vi saknar de skarpa förslagen för att skapa en mer sammanhållen vård för de mest sjuka.

Camilla Waltersson Grönvall anser också att det är välgörande att utredningen slår fast att det inte finns något motsatsförhålland emellan en fast vårdkontakt och en fast läkarkontakt utan att de båda rollerna snarare förstärker och kompletterar varandra. Hon tycker att det är bra att utredningen slår fast att det av patientsäkerhetsskäl ska finnas begränsningar i hur många patienter en läkare kan vara fast vårdkontakt för. Frågan om på vilken nivå ett listningstak ska ligga på duckar hon däremot.

– Där tror jag att man absolut inte ska uttala sig om numerär, därför att då har man inte kunskap om hur olika behov olika primärvårdsområden kan ha.

De resurser som behövs för att utbilda fler allmänspecialister och ställa om primärvården vill Moderaterna delvis skapa genom att fördela om befintliga medel.

– Vi kan inte fortsätta att vara ett av världens mest sjukhustunga länder och ha en rekordliten primärvård på 19 procent när vi ser att länder som lyfts fram som goda exempel, som Nederländerna, ligger på närmare 40 procent.

Camilla Waltersson Grönvall lägger till:

– Det går inte att tro att man ska ha samma resurser till sjukhussidan utan att man också kommer att behöva fatta tuffa beslut om prioriteringar. De tycker inte jag är hederligt som politiker att tro.

Hon understyrker att det även kommer att krävas nya resurser men också modiga och beslutskomptenta politiker att fördela om.

Ska sjukhusen bli färre eller mindre?

– Jag tror inte att vi ska föregå något sådant. Jag tror att det räcker med att vi konstaterar att det kommer att behövas ganska tuffa beslut framöver. Och det kommer även kräva att det finns en samstämmighet, vi kan inte gå vidare med den här typen av strukturförändringar av vården om vi inte har breda blocköverskridande överenskommelser som gör att det blir långsiktigt och hållbart.

Relaterat material

Utredning skärper kraven på primärvården

SKL vill ha mer pekpinnar och fler än bara läkare

M tror att primärvårdens framtid kräver tuffa beslut

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Anna NergårdhPrimärvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev