Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

M vill samarbeta om välfärdsvinster

Publicerad: 27 oktober 2016, 14:55

Anna Kindberg Batra.

Foto: Peter Knutson

Moderaterna vill kunna stoppa vinstuttag för välfärdsföretag som inte åtgärdar brister i verksamheten.


Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärdenVårdpolitik

Moderaternas välfärdsutspel görs bara ett par veckor innan regeringens utredare ska lägga fram förslag om vinster i välfärden.

– Vi skulle gärna se en bred överenskommelse om den här typen av regler, säger Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra.

Moderaterna vill att samma regler ska gälla för all skola, vård och omsorg, oavsett om den bedrivs av kommuner, landsting eller privata företag. Det innebär att all verksamhet, även den kommunala, måste ha tillstånd. Moderaterna vill också sätta upp nationella kvalitetskrav. Staten ska se till att de verksamheter som inte klarar kraven åtgärdar bristerna. Om inte väntar sanktioner.

För privata välfärdsföretag ska Skolinspektionen eller Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kunna besluta om vinstuttagsbegränsningar, om en verksamhet under en "längre tid" inte når en "väsentlig del" av uppsatta kvalitetsmål, samt på ett "systematiskt sätt" låter bli att vidta nödvändiga åtgärder.

– Det kan bli vinststopp, helt eller delvis, säger Anna Kinberg Batra.

Moderaterna vill däremot inte ha ett generellt tak för vinstuttag för privata välfärdsföretag, utan betonar att det viktiga är vilken kvalité de levererar, inte hur de gör det. Moderaterna är därför också emot att införa nationella bemanningskrav för till exempel äldreomsorgen.

Anna Kinberg Batra bedömer att Allianspartierna står nära varandra i frågan. Sverigedemokraterna meddelar att de sannolikt kan stödja förslaget.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) tycker att det är bra att M "erkänner" att det är ett problem med vinster i välfärden. Han vill först titta på M-förslagen innan han kan bedöma om de är effektiva. Men allra först ska regeringen ta emot förslagen från utredningen.

Den presenterar sitt betänkande den 8 november och då har de borgerliga partierna tillsammans med Vänsterpartiet bjudits in för att gå igenom förslagen. Shekarabi vill inte gå in på hur viktigt ett generellt tak för vinstuttag är utan påpekar att utredningens uppdrag är att ta fram konsekvensanalyser för flera olika vägar.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt står fast vid ett generellt tak, vilket innebär att välfärdsföretagens ägare bara ska få ta ut insatt kapital och "lite ränta".

– Det är väldigt viktigt för oss. Det är det som saknas hos Moderaterna, säger Jonas Sjöstedt.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev