Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Majoriteten förlorade om patienträttigheter

Publicerad: 11 november 2015, 15:52

SKL ska genomföra öppna jämförelser av patienträttigheter. Det beslutade SKL-kongressen och körde över den rödgröna majoriteten.


Beslutet att Sveriges Kommuner och Landsting nu ska genomföra öppna jämförelser om patienträttigheter fattades med röstsifforna 221 mot 218. Motionen var skriven av fem ombud från allianspartierna. Flera av dem deltog i debatten.

– Medborgarna vill och kan vara med och påverka sin sjukvård. Många gånger är det helt nödvändigt. En insatt och kunnig patient är en bra patient. Men kännedomen om våra patienträttigheter är låg och rättigheterna är ofta svåra att tillämpa. Charterresenärer har ofta starkare rättigheter än vad vi har som patienter, sade Magnus Leivik (M), ombud från Sörmland och en av motionsförfattarna.

Han fick medhåll av flera debattörer som ansåg att öppna jämförelser skulle vara ett sätt att lyfta patienternas rättigheter.

– Patienträttigheterna är den blinda fläcken i svensk hälso- och sjukvård. Det är i delaktighetsfrågorna som vi brister. Öppna jämförelser är den information som vi som beslutsfattare behöver för att kunna utvecklas och bli bättre, sade Jonas Andersson (FP), regionråd och ombud för Västra Götaland.

Den rödgröna majoriteten i SKL-styrelsen hade från början föreslagit att motionen skulle avslås. Men under debatten ändrade de sig och föreslog istället att motionen skulle besvaras och att en utredning skulle tillsättas om möjligheten att införa öppna jämförelser om patienträttigheter.

– Vi i majoriteten i styrelsen har lyssnat in argumentationen och tycker att det finns anledning att fundera på om vi kan göra någonting på det här området, sade Emil Broberg (V) som företrädde styrelsen.

Men kongressen valde alltså att köra över det rödgröna styret och öppna jämförelser om patienträttigheter ska genomföras. Exakt vad som kommer att ingå i de nya öppna jämförelserna är ännu oklart. Men i motionen nämns regler för att söka vård inom och utom det egna landstinget, patientavgifter, tillgång till olika behandlingar, villkor för remiss och rätt till service i olika sammanhang.

Relaterat material

Nya regioner kan bli verklighet tidigare

Heta vårdfrågor på SKL-kongress

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev