Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Majoriteten förlorade om vårdval

Publicerad: 12 november 2015, 11:55

Marie Morell (M), ombud från Östergötland och Dag Larsson (S), ordförande i sjukvårdsdelegationen i SKL.

SKL ska sprida information om olika vårdvalsmodeller. Det beslutade SKL-kongressen och den rödgröna majoriteten fick se sig besegrad.


Ämnen i artikeln:

Vårdval

Med röstsiffrorna 220-215 vann en moderat motion om att SKL ska samla in och sprida information och kunskap om olika vårdvalsmodeller. Detta efter att Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ställt sig bakom motionen. Beslutet föregicks av en intensiv debatt.

– En av de största poängerna med SKL är att hjälpa oss att hitta goda exempel, sade Marie Ljungberg Schött (M), ombud från Stockholm.

SKL-styrelsens rödgröna majoritet ansåg att informationsspridning om vårdvalsmodeller är ett politiskt ställningstagande de inte vill ställa sig bakom.

– Vi tycker inte att SKL ska propagera för privatiseringar av vård och omsorg och det är därför vi vill avslå den här motionen. På ren svenska handlar den här motionen om att man vill privatisera mer av välfärden, sade Dag Larsson (S), ombud från Stockholm och ordförande i SKL:s sjukvårdsdelegation.

Men motionären Marie Morell (M), ombud från Östergötland tyckte att han kunde ställa sig bakom motionen även om han inte tycker att vårdval är en bra idé

– För mig är det självklart att SKL ska finnas där och sprida kunskap om både bra och dåliga idéer, sade Marie Morell.

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

Vårdval

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev