måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Maktskifte i många kommuner efter valet

Publicerad: 22 mars 2023, 09:50

Foto: Johan Nilsson/TT

Moderater och Socialdemokrater samarbetar i allt fler kommuner. Det visar en ny rapport av Sveriges Kommuner och Regioner, där det också framgår att 107 kommuner och tolv regioner fick nya styren efter valet i höstas.


TT


Totalt finns 86 olika typer av koalitioner som styr ute i de 290 kommunerna, enligt rapporten.

Det vanligast förekommande styret – 27 kommuner – är en koalition mellan de forna allianspartierna Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Det näst vanligaste är samstyre mellan Socialdemokraterna och Moderaterna, vilket förekommer i 20 kommuner. Samtidigt stod styren som inkluderar Sverigedemokraterna för den enskilt största ökningen.

Mer än en tredjedel av kommunerna – 114 stycken – styrs i minoritet. Hagfors är den den enda kommun där ett lokalt parti, Oberoende realister i Hagfors, har ensamt styre. Lokala partier är dock en del av styret i 43 kommuner.

Bland de 21 regionerna blev det tolv nya styren. Blocköverskridande koalitioner fortsatte att öka och är numera ett faktum i tio regioner. Däremot gick det sämre för regionala sjukvårdspartier i senaste valet jämfört med 2018, men partier av den typen finns fortfarande med i fyra regionala styren.

Läs också: Lista: Alla regionstyren färdiga efter valet 2022 – så här ser det ut

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev