Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Maktskifte sannolikt i Jämtland Härjedalen

Publicerad: 12 september 2022, 10:33

Det senaste året har den ansträngda situationen på Östersunds sjukhus fått både höga tjänstemän och politiker i Region Jämtland Härjedalen att avsluta sina åtaganden i förtid. Nu hoppas Socialdemokraterna som preliminärt tar över makten att få ordning på vården genom satsningar.

Foto: Johan Axelsson/Bildbyrån

Centerpartiet tappar i Region Jämtland Härjedalen och Socialdemokraterna ser ut att ta över styret.


Ämnen i artikeln:

Region Jämtland HärjedalenToppnyheter

Trots att siffrorna är preliminära med 85 av 93 valdistrikt räknade ser det ut som om Socialdemokraterna tar över styret i Region Jämtland Härjedalen. Partiet har i nuläget 37 procent av rösterna. På andra plats kommer Moderaterna med 15,5 procent och på tredje plats kommer Centerpartiet med 12,4 procent – 2018 var partiet det näst största partiet. 

– Det här känns ju jättebra. Även om siffrorna är preliminära så är vi redan nu större än både Moderaterna och Centerpartiet tillsammans, säger Bengt Bergqvist (S) som troligen blir regionstyrelsens ordförande vid ett maktskifte. 

Att Socialdemokraterna gått framåt tror han beror mer på att partiet presenterat konkreta förslag på förbättringar i vården, än att väljarna bara är missnöjda med det tidigare styret. 

– Jag tror att det beror på att vi har pekat på problemen, men också haft en lösning, säger Bengt Bergqvist. 

Och vad är lösningen? 

– Lösningen är att bli en attraktiv arbetsgivare och anställa mer personal i stället för att ha bemanningspersonal. Eller kanske inte ha råd med bemanningspersonal och behöva stänga vårdplatser, säger han. 

Tror du att ni kommer att kunna bli en attraktiv arbetsgivare, och hur då?

– Under förutsättningar att vi får till en bra majoritet som vill fokusera på att vården ska fungera. Inte bara på att man ska spara pengar, utan använda de pengar vi har till vård, säger han. 

Har du funderat på vilka ni skulle kunna samarbeta med? 

– Jag kommer att ta kontakt med olika partier som vi vill samarbeta med och som vi tror kommer vilja samarbeta med oss. Det enda partiet vi inte kan tänka oss att samarbeta med är Sverigedemokraterna, säger Bengt Bergqvist. 

Dagens Medicin har sökt regionstyrelsens ordförande Magnus Rönnerfjäll (C).  

Läs också: Läkarförening kräver ledningens avgång 

 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev