Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Malmö och Lund kan slås samman till storsjukhus

Publicerad: 25 januari 2008, 14:20

Senast det begav sig orsakade planerna på en sammanslagning av universitetssjukhusen i Malmö och Lund en veritabel proteststorm. Men nu kan det vara dags igen.


Sjukhuscheferna för Universitetssjukhuset i Lund och Universitetssjukhuset Mas i Malmö får i dag i uppdrag att gemensamt planera för sin framtid.

– Jag har bett sjukhuschefen Ann-Sofi Bennheden vid Umas och Bent Christenssen vid Usil att förbereda ett arbete om hur sjukhusen ska profileras. I morgon (läs i dag) får de i uppdrag att gå vidare tillsammans, säger Sören Olofsson, regiondirektör i Region Skåne, till Sydsvenskan.

Sören Olofsson var tidigare landstingsdirektör i Stockholms läns landsting, och det var under den tiden som Karolinska sjukhuset och Huddinge universitetssjukhus slogs ihop.

I slutet på 1990-talet och början på 2000-talet fanns långt framskridna planer på ett djupgående samarbete mellan de båda sjukhusen. Men efter massiva protester, från framför allt lokalt läkarhåll, stoppades det mesta av planerna. Som skäl till de skrotade planerna angavs då också att besparingseffekterna vid en sammanslagning inte skulle bli så stora som först beräknats.

Sedan dess har en statlig utredning slagit fast att det är ineffektivt med två universitetssjukhus i Skåne så nära varandra. Och för första gången verkar även de flesta regionpolitiker öppna upp för en framtida sammanslagning.

– Om vi har två sjukhus är det lagom med två direktörer, om vi har ett sjukhus blir det en direktör för mycket, säger regionstyrelsens ordförande, Jerker Swanstein (m), något kryptiskt  till Sydsvenskan.

Redan när frågan om en sammanslagning först togs upp för ett 20-tal år sedan konstaterades, halvt på skämt och halvt på allvar, att avståndet mellan Malmö och Lund var ett varv runt jorden, minus två och en halv mil.

Om några har vänt näsan åt andra hållet den här gången återstår att se.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev