Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Man har många bra förslag men kanske inte någon riktig lösning på problemet”

Publicerad: 14 september 2014, 21:50

Mer resurser till vården. Det var den enskilt viktigaste valfrågan för den kvällspersonal som hade tid att svara på Akademiska sjukhuset.


Det råder ett bedrägligt lugn på transplantationsavdelning 70 C1 under valkvällen.

Någon enstaka ringning från en patientsal bryter då och då tystnaden i korridoren och i personalrummet hänger en gammal tv och från den lyser SVT:s valvaka osedd ner över den bruna hörnsoffan.

I läkemedelsrummet konstaterar sjuksköterskan Anna Efverström att det i år var svårare än vanligt att bestämma sig.

– Alla tycker likadant. Alla tycker att det ska finnas mer personal, fler vårdplatser, kortare vårdköer och att vi sjuksköterskor ska få mer tid för patienterna och ha mindre administration. Men sedan finns det egentligen ingen riktig plan för hur man ska nå dit. Man har många bra förslag men kanske inte någon riktig lösning på problemet, säger hon.

Anna Efverström talar lugnt men det märks tydligt att hennes fokus ligger mer på klockan och den pärm hon fyller i men kanske mest hos patienterna på andra sidan korridoren.

Sjuksköterskan Setare Lavasani sätter ganska långt ut på soffan i personalrummet. Även hon hade svårt att bestämma sig då hon håller med olika partier i olika frågor, men vården ligger i topp.

– Det är ett tryck på vården. Det är mycket att patienterna måste in och ut. Finns det mer personal så kan man öppna fler vårdplatser, säger Setare Lavasani och reser sig upp och hastar iväg mot sjuksköterskeexpeditionen för att dokumentera.

Den digitala stämpelklockan vid ingången till avdelningen har hunnit bli åtta. Den bruna soffan är åter tom, ingen sitter där när vallokalundersökningen presenteras.

– Jag har inte hunnit se någonting, jag hamnade i annat, säger Anna Efverström under en snabb mellanlandning vid medicinvagnen i korridoren.

Efter ett tag kommer sjuksköterskan Anna-Karin Sjölund in i personalrummet. Hon sitter inte ner utan står lutad mot en stol, halvt på språng. Hon började dagen med att rösta och likt kollegorna ligger sjukvården henne varmt om hjärtat och hon är klar med vad som behövs.

– Resurser. Möjligheten att ha fler platser öppna så att folk har någonstans att ta vägen och att de hamnar rätt.

Kvällen närmar sig sitt slut och undersköterskan Marine Nygren är först på plats av nattpersonalen. Hon sätter sig med ryggen mot tv:n och på frågan om hon och hennes kollegor kommer att följa valhändelserna under natten svarar hon kort.

– Nej, det kommer vi inte att hinna. Vi får läsa tidningarna i morgon.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev