Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Många småfel när sjukhus övervakar

Publicerad: 3 mars 2015, 13:58

Rätt vinklad?

Foto: Thinkstock

53 vårdinrättningar med övervakningskameror fick anmärkningar på dem när länsstyrelserna gjorde ett rikstäckande stickprov på 193 platser.


Totalt kontrollerades 77 sjukhus, vårdcentraler och andra vårdinrättningar som hade tillstånd för kameraövervakning, och 116 platser som inte hade det. Sammanlagt fann länsstyrelserna 53 verksamheter som bröt mot kameraövervakningslagen, exempelvis genom att dessa saknade eller överskred tillstånd.

– I vårt län såg vi inga avsikter att kringgå reglerna utan det handlar snarare om brister i uppföljningen. Därför var det viktigt att länsstyrelserna gjorde den här genomgången i hela landet, säger Martin Coborn, jurist vid Länsstyrelsen i Uppsala län och samordnare för tillsynsprojektet.

Länsstyrelserna fick också rapportera vad som hade varit den vanligaste typen av fel. Vanligast var att det saknades upplysning till allmänheten om övervakningen på platsen. Därefter följde alternativen att tillstånd saknades, att övervakning skedde utanför medgivna tider, och att den skett utanför sitt medgivna område.

Martin Coborns bild är att övervakningskameror i vården ofta sitter vid entrédörrar som är låsta, men som personalen skulle behöva gå arbetskrävande omväg för att öppna själva. Kameran gör att de kan öppna på håll. Enligt Martin Coborn är det relativt lätt att få tillstånd för en sådan kamera, om det kan visas att det finns ett problem och att det inte kan lösas på ett enklare sätt.

För exempelvis väntrum är det mycket svårare att få tillstånd, eftersom övervakningen sker under längre tid och därför innebär en större integritetskränkning för patienten. Just att övervakning på sjukhus är särskilt känslig ur integritetssynpunkt var en av orsakerna till att länsstyrelserna valde att granska vårdinrättningar.

20 av Sveriges 21 länsstyrelser deltog i den gemensamma granskningen, och de genomförde den på olika sätt. Antalet kontroller varierade starkt, liksom fördelningen mellan inrättningar som har respektive inte har tillstånd för övervakning.

Relaterat material

Staten ser över kameraövervakning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev