Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Manifesterar stöd för Fikru Maru

Publicerad: 4 oktober 2016, 14:16

Fikru Maru har fortfarande inte fått en dom och är nu allvarligt sjuk. Läkaren Adina Flaschner arrangerar en demonstration till hans stöd.

Foto: Privat

På onsdagskvällen arrangeras en manifestation i Stockholm för den svenska läkaren Fikru Maru som suttit fängslad utan rättegång i Etiopien i tre och ett halvt år.


Ämnen i artikeln:

Fikru Maru

– Jag har velat hjälpa till sedan Fikru Maru blev fängslad, säger läkaren Adina Flaschner som tagit initiativ till manifestationen.

Hon är vän med Fikru Marus dotter sedan gymnasietiden och universitetet, och har även arbetat i Etiopien. Hon är glad över att fallet uppmärksammas i medier och att utrikesdepartementet, UD, säger sig prioritera fallet. Men hon är missnöjd över att det ändå inte tycks hjälpa.

– Vi vill att UD gör mer. De kan åka och träffa honom, det har de inte gjort, säger hon och tillägger:

– Vi nöjer oss inte förrän han är hemma.

Manifestationen har ett budskap till UD och regering att anstränga sig mer, men det är i första hand ett stöd för Fikru Maru. Deltagarna kommer kunna spela in hälsningar och skicka till hans dotter. Om hon i sin tur kommer att kunna visa dem för sin svårt sjuka pappa är dock oklart eftersom sjukhuset inte tillåter mobiltelefoner.

När Dagens Medicin ringer Adina Flaschner på tisdagseftermiddagen håller hon på att förbereda demonstrationen med plakat och talarlistor. Manifestationen hålls kvällen innan den dag då det är meddelat att Fikru Marus rättegång ska hållas. Men den har så här långt ständigt skjutits upp.

– Jag hoppas att många dyker upp. Och manifestationen är dagen innan nya rättegångsdatumet. Han kommer inte att överleva om det blir uppskjutet en gång till, säger Adina Flaschner.

I början av september i år insjuknade Fikru Maru och behandlas nu för lungkollaps, eller pneumothorax, på sjukhus i huvudstaden Addis Abeba. Men läkare där säger att man inte någonstans i landet kan ge honom den vård han behöver och att han därför behöver flyttas.

Han har suttit fängslad i tre och ett halvt år misstänkt för korruption, utan att få sin sak prövad i domstol. Hans fall är en del i ett större mål, som av många ses som en politisk strid, där tullministern anklagas för korruption. Enligt Fikru Marus svenske advokat Hans Bagner har dock tullministern intygat att Fikru Maru inte har något med saken att göra.

Manifestationen hålls i Humlegården i Stockholm klockan 18.30

Relaterat material

Oklara besked om Fikru Maru

Fikru Marus hälsa kräver snabbt beslut

JESPER CEDERBERG

Ämnen i artikeln:

Fikru Maru

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev