Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Mätningen av skillnader i vården ska bli bättre

Publicerad: 28 juni 2018, 12:53

Fem till tio indikatorer med särskild vikt för en jämlik vård ska tas fram, för att utveckla den nationella uppföljningen av hälso- och sjukvården.


Det är Socialstyrelsen och Myndigheten för vård- och omsorgsanalys som nu får uppdraget att lämna förslag på hur uppföljningen av hälso- och sjukvården kan utvecklas. Det ska de göra i samråd med landsting och regioner, företrädare för kvalitetsregister, patientorganisationer, andra myndigheter och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

– Vi ska ha en jämlik vård i hela landet. Då krävs bra uppföljning och goda möjligheter att identifiera omotiverade skillnader i vårdens strukturer, processer och resultat, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

De nya indikatorerna måste handla om vårdresultat där tillgången på data redan i dag möjliggör jämförelser av god kvalitet. Vilka indikatorerna kommer att vara vill man låta de som nu får uppdraget själva komma fram till, säger Victor Harju, pressekreterare hos Annika Strandhäll, till Dagens Medicin.

– Förutsättningarna för att mäta jämlikheten i vården har varit lite för dåliga. Och utvecklingen går ju fort. Då måste vi kunna ta ett helhetsgrepp och se vad vi mäter, hur vi mäter och se till att det blir en jämlik vård, säger han.

En utvecklad uppföljning behöver nödvändigtvis inte innebära fler mätningar, säger Victor Harju.

– Vi kanske inte måste mäta mer, utan bara annorlunda. Och kanske dela informationen på nya sätt.

En övergripande plan för uppdragens utförande ska redovisas senast den 1 oktober i år. Hela uppdragen ska redovisas senast den 31 mars 2019.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev