måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Medelbetyg till satsning på mest sjuka äldre

Publicerad: 2 september 2015, 07:28

Statskontoret både rosar och risar regeringens satsningar i en ny utvärdering.


JK

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Mellan åren 2010 och 2014 har staten avsatt totalt 3,8 miljarder kronor för att öka kvaliteten i vården och omsorgen av de mest sjuka äldre. Statskontoret har nu utvärderat satsningen och konstaterar att läkemedelsbehandlingen har blivit mer träffsäker och att det finns tecken på att satsningen också lett till färre trycksår och fall.

Myndigheten noterar dock att kvalitetsregistren inte används överallt och att det inte finns tecken på att pengarna lett till en mer sammanhållen vård och omsorg. Enligt Statskontoret har den överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting som ligger till grund för satsningen inte heller varit utformad så att det har varit tydligt för kommuner och landsting vilka insatser som krävs för att nå målen.

– Satsningen har lett till förbättringar i vården och omsorgen om äldre, men delar av de statliga medlen kunde ha använts mer effektivt. Det gäller till exempel ersättningen för bättre samverkan, som inte har gett resultat, säger Statskontorets generaldirektör Ingvar Mattson i ett uttalande på myndighetens webbsida.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev