Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Mer basanslag ska stärka forskning

Publicerad: 5 februari 2016, 13:14

Mer basanslag till landets lärosäten är en viktig del i forskningspropositionen 2016. Det kommer även satsas på life science och unga forskares karriärvägar.


– Life science är ett område som regeringen vill lyfta. Vi vill även satsa mer på basanslag till både universitet och högskolor i den kommande forskningspropositionen, säger Karin Röding (S) som är statssekreterare vid utbildningsdepartementet.

Under fredagsförmiddagen talade hon om regeringens framtida planer för svensk forskning vid seminariet Sjukvårdens forskningsdag som arrangerades av Dagens Medicin.

På plats fanns även Agneta Karlsson (S), statssekreterare vid socialdepartementet. Hon nämnde flera kunskapsluckor gällande styrning av sjukvårdens organisering som framtida samhällsforskning kan hjälpa till att förbättra.

– Det har aldrig varit så många läkare och sjuksköterskor som i dag men ändå träffar de väldigt få patienter. Det visar att något är fel i systemet, säger hon till Dagens Medicin.

Under seminariet talades det även om satsningar på unga forskares karriärvägar och jämställdhetsperspektivet. Även samverkan mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor är en central del som regeringen måste hitta bra former för, betonade Karin Röding.

Eftersom svensk forskning stod i fokus fick statssekreterarna också chansen att ge sin syn på den senaste tidens händelser med kirurgen Paolo Macchiarini.

– Jag blev tagen av händelsen precis som alla andra. Men det viktiga nu är att institutionerna reder ut vad som har hänt och tar sitt ansvar, säger Agneta Karlsson.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev