söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Mer tillit och mindre styrning i VGR

Publicerad: 7 maj 2019, 13:19

Foto: Photos.com

Mer tillit och mindre detaljstyrning. Det vill den grönblå minoriteten ha i Västra Götalandsregionen. Bland annat ska onödig byråkrati bort.


LB


I en debattartikel i Göteborgs-Posten redogör politikerna i minoritetsstyret för en rad förslag ur den budget som fullmäktige får ta ställning till i juni. Ett av förslagen, som regiondirektören redan har fått i uppdrag att vidareutveckla, är något som kallas för "administrativ prövningsrätt". Alla anställda ska kunna ifrågasätta onödig administration.

– Administrationen stjäl väldigt mycket tid från det direkta patientarbetet. En del av det där rutinerna är absolut nödvändiga, men upplevs som meningslösa. Vad vi vill är egentligen att upprätta en jättestor förslagslåda dit de anställda ska kunna utmana systemet, säger regionråd Jonas Andersson (L) till Dagens Medicin.

Alla förslag ska granskas och i de fall rutinerna enbart finns av gammal vana ska de kunna tas bort, antingen via politiska beslut eller direkt av närmaste chef. Vem som ska granska förslagen och hur arbetet ska gå till i praktiken ska regiondirektören återkomma med förslag på.

I debattartikeln skriver ni också om tillit. Vad menar ni med det?
– Min bild är att vi har varit duktiga på att delegera ut ansvar långt ut i organisationen, men vi har inte skickat med befogenheter och makt. Vi skulle vilja ha pilotprojekt på ett antal av våra resultatenheter som då får friare tyglar.

I korthet ska enheterna få en tydlig budget och krav på kvalitet på den vård som ges, men hur målen nås och pengarna används blir upp till enheten att besluta om. Förutsättningarna ser olika ut och då kan också verksamheten byggas på olika sätt.

– Det ska uppfattats som att staberna är ett stöd, inte att de styr. Ansvaret kan ju missbrukas, men uppdraget från oss ska vara tydligt, säger Jonas Andersson.

Om budgeten går igenom ska pilotprojekten kunna starta efter årsskiftet.

Relaterat material

”Jag har sällan mött en så hierarkisk miljö”

”Tystnadskulturen måste brytas i Skåne”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev