Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Miljarder till rehabilitering

Publicerad: 17 december 2015, 10:12

Sjukvården får en viktig roll i regeringens miljardsatsning på bättre sjukskrivning och rehabilitering.

Ämnen i artikeln:

Rehabilitering

Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har kommit överens om en satsning på 1,5 miljarder kronor som ersätter rehabiliteringsgarantin. Överenskommelsen innehåller ett program med sju villkor för hur pengarna ska användas. Regeringen skriver att överenskommelsen ”har fokus på hälso- och sjukvårdens roll för återgång i arbete”.

– Vi vet att vården är en oerhört viktig aktör för att människor snabbt ska bli friska och komma tillbaka till jobb. Nu får de resurser och förutsättningar för att klara detta och bidra till minskad sjukfrånvaro, och måste också svara upp mot utmaningen, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande.

Bland punkterna i överenskommelsen finns en kompetenssatsning på försäkringsmedicin. Landstingen ska se till att det finns kompetensstöd i försäkringsmedicin för läkare och andra professioner i sjukvården. Av de 1,5 miljarderna öronmärks 500 miljoner särskilt till rehabiliteringsinsatser för patienter med långvarig smärta i rygg, axlar och nacke och till patienter med lindrig eller medelsvår ångest, depression eller stress.

271 miljoner kronor av satsningen ska gå till elektroniskt informationsutbyte. Dessa pengar ska bland annat användas till att integrera det försäkringsmedicinska beslutsstödet i journalsystemet, utveckla e-hälsotjänster och utveckla statistiktjänsten för uppföljning av vårdens sjukskrivningsmönster. Ytterligare 20 miljoner kronor avsätts för att utveckla den plattform för internetbaserat stöd och behandling som i dag bland annat används för internetbaserad KBT-behandling vid ångestsyndrom och depression.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev