onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Miljonbidrag för att motverka självmord

Publicerad: 28 april 2017, 06:38

Barn- och äldreminister Åsa Regnér (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Efter larmrapporter om självmord bland ensamkommande barn har regeringen beslutat att satsa tio miljoner kronor på förebyggande insatser hos ideella organisationer.


– Det här är en mindre satsning, men ändå viktig. Den kan vara stor för en organisation eller för en person som behöver stöd, säger barn- och äldreminister Åsa Regnér (S) till TT.

Regeringen kallade hastigt till en rad krismöten tidigare i vår när det slogs larm om en ökande desperation bland ensamkommande barn och internetkontakter mellan unga om planer på självmord. Då utlovades mer stöd till dem som arbetar med ensamkommande i kommunerna.

I morgon tillkännager regeringen ett beslut om att skjuta till tio miljoner kronor i stöd till ideella organisationer som har verksamhet som förebygger psykisk ohälsa bland ensamkommande och nyanlända unga.

– Det gör vi mot bakgrund av det faktum att många ensamkommande har sämre psykisk hälsa än andra, både flyktingar och andra ungdomar i samma ålder, säger Åsa Regnér.

Det blir Folkhälsomyndigheten som får i uppdrag att fördela pengarna. Tre av de tio miljonerna får användas för verksamhet med stödjande kontakter.

– Vi vet att många frivillighetsorganisationer som vi har träffat gör mycket arbete. Det här är ett sätt att kunna stödja dem. Till exempel med hjälptelefonlinjer, chattsamtal eller annat direktstöd till utsatta personer, säger Åsa Regnér.

För en dryg månad sedan meddelade regeringen att Socialstyrelsen får i uppdrag att skapa ett kunskapscenter för ensamkommande barn och unga med fokus bland annat på psykisk ohälsa och självmord. 30 miljoner under tre år satsas på centret, som startade den 1 april.

DANIEL ALSÉN/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev