Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Mina befogenheter rimmar inte med det ansvar jag har”

Publicerad: 14 juni 2019, 11:49

Att Staffan Gröndal i protest lämnar sin chefspost på kirurg- och urologkliniken på Danderyd har väckt många reaktioner. Men sjukhusets förhandlingschef anser att ordningen är som i vilket företag som helst.


Ämnen i artikeln:

Danderyds sjukhusRegion Stockholm

Det gällde lönen för en erfaren sjuksköterska som skulle ta ett tre veckor långt vikariat, som skulle lösa en del av sommarens bemanning på kirurg- och urologkliniken på Danderyds sjukhus. Lönen hon begärde var 230 kronor i timmen, något som ungefärligt beräknat motsvarar en månadslön på knappt 37 000 kronor. HR-avdelningen sa nej.

Det blev droppen för kirurgchefen Staffan Gröndal, som beslutade att lämna chefsposten och gå tillbaka till sin tjänst som universitetslektor och kirurg. I går hade han ett möte med sjukhusets vd.

– Det här är ingen protest mot vd, vi har ett väldigt gott samarbete. Vd:n har hjälpt oss att förbättra arbetsmiljön på vårdavdelningar genom att sjuksköterskor nu har färre patienter att ansvara för. Det är en protest mot regionens löneöverenskommelser och vår hr-avdelning som följer dem, vilket gör att jag inte har de befogenheter jag behöver för att kunna ta ansvaret som verksamhetschef. Befogenheter och ansvar måste ju hänga ihop, säger Staffan Gröndal till Dagens Medicin.

Han påpekar att han ansvarar för en verksamhet som omsätter många hundra miljoner kronor årligen.

– Om inte jag får fatta beslut om vad en vikarierande sjuksköterska ska få i lön i tre veckor, då kan jag inte ta ansvar för bemanning och god vård för patienterna.

Vad har du fått för reaktioner?
– Det har blivit en del ryggdunkningar. Det här är ju något vi lever med dagligen. En del av våra patienter ligger utlokaliserade, eftersom vi inte har tillräckligt med vårdplatser på grund av sjuksköterskebristen, så vi får springa och ronda på kvinnokliniken, ortopeden och andra ställen. Det har varit ett dagligt problem i över ett år.

Vad tänker du om sjukhusledningens agerande?
– Man har gjort det man har fått göra för regionledningen. Det finns ju överenskommelser för hur man ska hantera sådant här och Danderyds sjukhus är väldigt lojalt med det. Det här gällde en tre veckor lång period, här ser man hur lojal sjukhuset är med regionbesluten. Det är helt galet.

Men Danderyds sjukhus förhandlingschef Lennart Stenemyr anser inte att något är galet.

– Det är så här inom alla företag. En chef har inte möjlighet att fatta vilket beslut som helst utanför ramarna. Det finns inget företag där det är på det viset.

Vad tänker du om att en verksamhetschef slutar därför att han anser att hans befogenheter inte stämmer överens med det ansvar han har?
– Jag kan inte kommentera det. Det är hans ståndpunkt.

Men är det rimligt att en verksamhetschef inte får ta beslut om lönen för en vikarierande sjuksköterska som ska jobba i tre veckor?
– Varje chef har ett ansvar att sätta lön. Chefen får sätta lönen utifrån bolagets policy. Det är inget konstigt. Varje chef har fullt ansvar att sätta lön.

Uppenbarligen inte fullt ansvar?
– Chefen har alla möjligheter utifrån policy och satta budgetramar. Men faller det utanför ramarna så bollar man till en högre chef. Så är det i alla företag.

Men Staffan Gröndal menar att man inte kan se sjukhuset som vilket företag som helst.

– Ett vanligt företag saknar inte 50 procent av en mycket viktig yrkesgrupp. När det är så måste man ta till särskilda metoder, det kan inte vara ”business as usual”, säger han.

Förhandlingschef Lennar Stenemyr vill inte kommentera det enskilda ärendet. Att konsekvenserna i sådana här fall blir hyrlösningar är en ägarfråga, menar han.

Vad tänker du om att följden här, att ta in hyrpersonal, blir dyrare?
– Ja, det är ju ingen optimal lösning. Alla skulle förstås vilja anställa till vilken lön som helst, men det handlar ju om vad man har för budget. Jag tycker bara att det är tråkigt att det är som det är. Men så här ser det ut, säger Lennart Stenemyr.

Relaterat material

Verksamhetschef på Danderyds sjukhus hoppar av

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev