Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Mingel med vårdens mäktiga

Publicerad: 25 januari 2010, 10:10

Mingel med vårdens mäktiga

Maktkoncentrationen är stor i svensk sjukvård – åtminstone när Dagens Medicin bjuder in till mingel och premiärläsning av listan över de 100 mest inflytelse­rika.


Den 12 januari bjöd Dagens Medicin för tredje året i rad in till ett maktmingel kvällen innan tidningen med listan över de 100 mäktigaste i sjukvården nådde läsarna.

Ett stort antal makthavare från politik, myndigheter och näringsliv passade på att träffas och trängas, denna gång i Historiska museets lokaler.

Kvällens program hade naturligtvis också fokus på makt. Ylva Johansson (s), vice ordförande i riksdagens socialutskott, intervjuades av Dagens Medicins chefredaktör Mikael Nestius om vad hon skulle göra under sina första 100 dagar som minister med ansvar för sjukvården – förutsatt att de rödgröna vinner valet.

En satsning på kvalitet var ett av de viktigaste kraven, enligt Ylva Johansson, som utvecklade hur hon skulle vilja att en s-märkt kvalitetscertifiering skulle fungera i praktiken. Hon upprepade också tidigare krav på begränsning av vinstmöjligheterna för privata vårdföretag och ett nej till etableringsfrihet i öppenvård som inte är primärvård.

Vilken tyngd vårdfrågorna skulle kunna få i partiernas kamp om makten i september – diskuterade sedan de båda blockens valstrateger Bo Krogvig (s) och Pär Henriksson (m).

Trots att de båda representerar olika politiska synsätt, var de i stort sett eniga om vad som krävs för att vinna ett val. Det gäller att formulera en engagerande bild av hur framtiden ska bli – och att få väljarna att lita på den.

Men frågan om det var de rödgröna eller den borgerliga alliansen som skulle lyckas med detta besvarade de, inte oväntat, olika.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev