Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Minister rensade luften med Stockholmspolitiker

Publicerad: 1 februari 2017, 10:49

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) och Anna Starbrink (L), sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Foto: Anna Molander och Kristian Pohl/Regeringskansliet

Tonläget mellan sjukvårdsministern och landstingspolitikerna i Stockholm har varit skarpt. Polariseringen blev tydlig under ett möte med parterna i dag.


Ämnen i artikeln:

VårdkrisenStockholms läns landsting

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) hade avsatt en och en halv timme för att diskutera sjukvården i Stockholm med finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L).

Enligt Gabriel Wikström är politikerna i Stockholm osynliga och lägger problemen i sjukvården – som personalbrist, akutköer och överbeläggningar – på tjänstemännen. De fortgående privatiseringarna är han också kritisk till.
Stockholmspolitikerna å sin sida menar att ministern inte riktigt vet vad han talar om och framhåller i en debattartikel i Dagens Medicin att andra – och särskilt S-styrda regioner och landsting har större problem inom sjukvården än Stockholm.

– Det finns klara ideologiska skillnader och Stockholms läns landsting sticker ut i sin iver att privatisera sjukvård. Jag fick ingen förklaring till varför de fortsätter med detta, som nu senast med vårdvalet inom reumatologi, trots motstånd från profession och patienter, säger Gabriel Wikström efter mötet.

Han tycker att andra alliansstyrda landsting som han mött är mer pragmatiska än vad politikerna i Stockholm är.

– Ta Halland till exempel där finns inte samma fokus på privatiseringar utan där har man fokus på verksamheten.

Mötet mellan kontrahenterna gick ”civiliserat till”, enligt Gabriel Wikström.

Även Anna Starbrink tycker att tonen hölls på en bra nivå.

– Det var inget direkt krismöte och diskussionen fördes i god anda. Vi fick ingen kritik alls. Det är kanske svårt att ge det till ett landsting som uppfyller målen om vårdgarantin och har färre överbeläggningar än rikssnittet, säger hon.

Några besked om hur ministern avser att ta initiativ för att få bukt med kösituationen, kompetenfrågorna eller vilken kompass som kommer att gälla för privatiseringar i vården fick Stockholmspolitikerna inte.

– Där håller han oss på halster, säger Anna Starbrink.

Relaterat material

”Lär dig sanningen om Stockholms sjukvård, Wikström”

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev