lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ministern: Bryt med ryska institutioner

Publicerad: 2 mars 2022, 13:10

Utbildningsminister Anna Ekström (S). Arkivbild Foto: Marko Säävälä/TT

Svenska universitet och högskolor bör bryta all kontakt och samarbete med statliga institutioner i Ryssland och Belarus, enligt utbildningsminister Anna Ekström (S).

Ämnen i artikeln:

Rysslands invasion av UkrainaRegeringen

T

TT


Beskedet kom på en presskonferens som ministern höll tillsammans med Sveriges Universitets- och Högskoleförbund (SUHF) och Vetenskapsrådet på onsdagen.

– Vi ska inte ha forsknings- och utbildningssamarbeten som stöttar den ryska statsledningen, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Regeringens rekommendation är därför att lärosäten och övriga berörda myndigheter ska ha en mycket strikt hållning mot utbetalningar, hantering av ansökningar och genomförande av projekt med sina ryska och belarusiska motparter.

Men, understryker ministern, enskilda ryska forskare ska inte likställas med ryska staten.

– I många utbildnings- och forskningssamarbeten finns det individuella kontakter mellan forskare i Sverige, Ryssland och Belarus. Många i Ryssland och Belarus kritiserar med fara för liv öppet den ryska statsledningens agerande, därför är det viktigt att ryska och belarusiska forskare inte per automatik likställs med statliga institutioner, säger Anna Ekström.

Sven Stafström, generaldirektör vid Vetenskapsrådet, betonar även han att uppmaningen inte gäller alla enskilda forskare och studenter från Belarus och Ryssland.

– Det är viktigt att skilja på individuella kontakter forskare emellan och det mer formaliserade mellan organisationer och nationer, säger han.

Tidigare under dagen gick universitetsförbundet European University Association (EUA) ut och uppmanade sina över 850 medlemsuniversitet i 48 länder att fördöma den ryska invasionen och stödja Ukraina och det ukrainska folket.

EUA uppmanar även universitet att enbart samarbeta med ryska individer och organisationer som tydligt tar avstånd från kriget och som delar ”europeiska värderingar”.

Hans Adolfsson, vice ordförande för Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF), säger att man följer utvecklingen noga för att kunna bistå drabbade studenter och medarbetare.

– Vi står även redo att tillsammans med Scholars at Risk vid behov stödja och hjälpa forskare på flykt, säger han.

Scholars at Risk är ett internationellt nätverk som hjälper forskare som på grund av hot eller censur inte kan jobba i sina hemländer.

Anna Ekström konstaterar att svenska lärosäten nu måste göra noggranna avvägningar i varje aktuellt fall, för att följa EU:s beslut om sanktioner.

– Jag är mycket noga med att vi inte automatiskt ska sätta likhetstecken mellan enskilda ryska forskare och (den ryska) statsledningen. Därför förväntar jag mig att lärosätena gör en väldigt noggrann prövning i varje enskilt fall om samarbeten ska fortsätta eller inte.

Patrik Dokk/TT

Marcus Alexandersson/TT

Anna Lena Wallström/TT

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev