Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ministerrockad på socialdepartementet

Publicerad: 21 januari 2019, 10:19

Bild 1/3  

Foto: Marcus Ericsson/Bildbyrån

Lena Hallengren (S) blir socialminister med ansvar för sjukvården och ny chef för socialdepartementet.


Socialdepartementet får därmed en ny chef med den nytillträdda regeringen. Lena Hallengren får utöver vården även ansvar för socialtjänst och äldreomsorg. Den tidigare socialministern Annika Strandhäll (S) blir kvar på departementet men åter bara med ansvar för socialförsäkringsfrågorna.

– Det har varit utmanande och roligt att ansvara för sjukvården i nästan två år. Jag har inför regeringsbildningen varit tydlig med att socialministerportföljen behöver delas upp inför en ny mandatperiod för att ha full kraft till nya reformer, säger Annika Strandhäll till Dagens Medicin.

Matilda Ernkrans (S), tidigare ordförande i riksdagens utbildningsutskott, blir ny minster för högre utbildning och forskning samt ansvar för kompetensförsörjningen i välfärden.

På frågan från Dagens Medicin om hur kompetensförsörjningen i vården ska säkras, svarar hon:
– Vi måste fortsätta arbetet med att tillgängliggöra högre utbildning i hela landet, med mer distansutbildning och att universitet och högskolor fortsätter samverka med övriga delar i samhället. Vi måste också hitta fler modeller där man kan jobba och parallellt läsa sin utbildning. Det handlar också om studiemedel och studiestöd.

När det gäller forskning, som hon också ska vara ansvarig minister för, kommenterar hon att det är viktigt att forskningen har hög trovärdighet.

– Det måste gå att undvika nya forskningsskandaler. Det är extremt viktigt att vi kan lita på forskningen, inte minst i dessa tider av falsk propaganda och extremism. Forskningen har en enormt viktig roll i vårt samhälle. Exakt hur och på vilket sätt jag kommer att ta mig an det här får jag återkomma till, säger hon till Dagens Medicin.

”Nu inleder vi ett historiskt samarbete”, sa den tillträdande statsministern när han inledde förmiddagens tal och presentation av regeringen. När det gällde sjukvård talade han bland annat om ett mål om en köfri barn- och ungdomspsykiatri.

”Ingen ska behöva vänta för länge på att få behandling eller operation, sa han vidare. ”En generalplan för kortare köer tas fram tillsammans med en uppdaterad kömiljard. Ett särskilt fokus läggs på kvinnors ohälsa. Nya investeringar görs i ambulanssjukvården, cancervården och förlossningsvården. En bred primärvårdsreform genomförs. Det ska bli mer attraktivt för läkare att arbeta i primärvården och enklare att bedriva vård på landsbygden.”

I talet tog Stefan Löfven också upp att systemet med patientkontrakt ska utvecklas och rätten till fast läkarkontakt säkras. Huvudmän som inte uppfyller vårdgarantin ska kunna åläggas med böter eller sanktioner.

”Den psykiska ohälsan måste brytas”, sade Stefan Löfven, och fortsatte med att berätta att en ny vårdform för patienter med lättare psykisk ohälsa utreds.

Stefan Löfven sade också att fler ska kunna studera till specialistsjuksköterska med bibehållen lön, och att villkor och arbetsmiljö för anställda i vård och omsorg ska förbättras.

LINDA BERGLUND/JENS KREY/SARA HEYMAN/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev