onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Missnöjet ingen överraskning för S och M

Publicerad: 31 januari 2019, 09:18

Erika Ullberg (S) och Irene Svenonius (M), oppositionslandstingsråd respektive finanslandstingsråd i Region Stockholm

Foto: Fribild/Anna Molander

Ett steg i rätt riktning, tycker finanslandstingsrådet Irene Svenonius om kritiken av verksamhetsmodellen på Karolinska. Allvarligt att sjukhuset infört en modell utan evidens, menar oppositionsrådet Erika Ullberg.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetRegion Stockholm

Sjukhusstyrelsens uppföljning av det nya arbetssättet med värdebaserad vård vittnar om ett ökat stuprörstänkande, otydlig ansvarsfördelning och ett missnöje med ledningen hos de anställda på Karolinska universitetssjukhuset.

Vad och hur mycket som kommer förändras är i nuläget oklart. Styrelsen, som Irene Svenonius (M) förra våren var med och tillsatte, verkar fortsatt tro på den nya organisationen och verksamhetsmodellen, trots problemen.

– Jag uppfattar att styrelsen säger att man avser att under det första halvåret i år genomföra ganska stora förändringar i organisationen för att behålla de positiva effekterna som framkommit i utvärderingen men samtidigt åtgärda det som man ser kring stuprörstänkande och otydlighet i ansvarsförhållanden, säger Irene Svenonius.

Hon tycker att det är bra att styrelsen tagit ett tydligt ägarskap i frågan och upplever att de gjort en grundlig utvärdering av organisation och arbetsmodell.

– Det gäller ju att alltid se till att man har ändamålsenliga organisationer. Dessutom bekräftar bilden väldigt mycket av det som sagts inifrån sjukhuset under en längre tid, säger Irene Svenonius.

För oppositionsrådet Erika Ullberg (S) kommer rapportens innehåll inte heller som någon överraskning. Men medan Irene Svenonius vill överlåta organisatoriska frågor till de verksamhetsnära har Erika Ullberg synpunkter på vad som är fel.

– Jag ser väldigt allvarligt på att sjukhuset infört en konsultdriven verksamhetsmodell som saknar evidens och som inte är prövad i någon större skala någon annanstans, säger Erika Ullberg. Hon lägger till:

– Det är uppenbart att den nya verksamhetsmodellen har enorma problem och jag välkomnar justeringar av den. Det var fel att införa den och nu kommer de att ändra på den. Sen att de vill ha kvar målen tycker jag är självklart, säger Erika Ullberg, och syftar på målet med omorganisationen.

Rent konkret, vad är det du förväntar dig att de kommer justera?
– När jag var ute på verksamhetsbesök på Karolinska så var det personal som slog larm om att det här inte fungerar. Att det blivit tungrott och mer otydligt. Det förväntar jag mig att de kommer åtgärda.

Irene Svenonius har fått ett gott intryck av Karolinskas tillträdande sjukhusdirektör Björn Zoëga, som tidigare i veckan i en intervju i Dagens Medicin öppnade upp för förändringar som kanske går så långt från modellen att sjukhuset behöver backa ett steg.

Vad säger du om att han håller den dörren på glänt?
– Jag har läst intervjuer med honom i bland annat er tidning och jag uppfattar snarare att han har ett prestigelöst förhållningssätt, inte att han ska vända upp och ner på allting och skapa ännu mer kaos för personalen, säger Irene Svenonius.

Hur länge är det hållbart att förbättringsarbetet med den nya organisationen pågår?
– Det är väl så att i alla stora som små organisationer så kan förbättringsarbetet aldrig upphöra. Det är ju alltid så att en organisation förändras och utvecklas därför att man lär sig nya saker. Helt färdiga blir man aldrig, lika lite på Karolinska universitetssjukhuset som på Ericsson, säger Irene Svenonius.

Erika Ullberg är också positiv till rekryteringen och hoppas att det nya ledarskapet ger personalen hopp.

– Jag tycker Björn Zoëga uttrycker sig väldigt pragmatiskt och ödmjukt kring att saker och ting inte varit bra och att vi nu ska ta tag i det.

Relaterat material

Ny Karolinskachef vill avsluta diskussion om Macchiarini

Kraftig kritik mot  Karolinska i egen rapport

Karolinskas läkarförening: ”Bråttom att göra något”

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev