Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Moderater kräver svar om akutsjukhus

Publicerad: 21 oktober 2016, 08:47

Flera moderater kräver besked om framtiden för landets akutsjukhus efter att sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) sagt att dessa är för många.


I en intervju med Dagens Medicin i juni sa sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) att Sverige har för många akutsjukhus. Han sa att en regionreform kan leda till att ett antal akutsjukhus läggs ner men att det är upp till de nya regionerna att fatta sådana beslut.

Uttalandet har nu fått ett antal moderata riksdagsledamöter att reagera. I flera snarlika riksdagsfrågor hänvisar de till Gabriel Wikströms uttalande i Dagens Medicin. I frågorna undrar riksdagsledamöterna om framtiden för akutsjukhusen i deras hemlän och om sjukvårdsministern avser att verka för en nedläggning av dessa.

– Vi tycker att det är märkligt att ministern går ut och gör det här uttalandet när det inte finns något beslut om en regionreform än, säger Thomas Finnborg (M), riksdagsledamot från Skåne och en av de moderater som skrivit en fråga till Gabriel Wikström.

I sina frågor tar riksdagsledamöterna upp dagens vårdköer och ifrågasätter om det med anledning av dem är rätt läge att lägga ner akutsjukhus.

– Med tanke på vårdköerna är det kanske så att vi istället har för få akutsjukhus, säger Thomas Finnborg.

Relaterat material

Ministern toppar listan trots kritik

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev