söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Moderaterna KU-anmäler regeringen

Publicerad: 28 januari 2022, 13:40

Moderaternas gruppordförande Tobias Billström (M) har undertecknat en KU-anmälan mot socialminister Lena Halllengren (S) och regeringen. Foto: Pawel Flato/skärmdump från regeringen.se

Moderaterna begär att konstitutionsutskottet, KU, granskar regeringens agerande gentemot Coronakommissionen.

Ämnen i artikeln:

PandemidokumentenRegeringenModeraternaSocialdemokraterna

TB


I dag, fredag, lämnade Moderaterna in sin KU-anmälan mot regeringen. Som grund till anmälan anger Moderaterna att regeringen inte lämnat ut material till Coronakommissionen i den utsträckning eller på det sätt som kommissionen begärt, vilket Dagens Medicin tidigare avslöjat.

Coronakommissionen bedömer att åtkomsten till detta material är väsentligt för att utreda regeringens hantering av pandemin med covid-19. 

I anmälan syftar Moderaterna på material, bland annat kommenterade dagordningar, som funnits i regeringskansliets egen databas. Regeringskansliet lämnade först inte ut dessa med hänvisning till att de inte fanns, men svängde sedan i frågan och lämnade ut handlingarna.

Moderaterna skriver i sin KU-anmälan att det väcker frågor om korrekthet i de besked som regeringen lämnat angående handlingarnas existens och beskaffenhet. Partiet anser också att avsaknaden av dokumentation som hållits på högsta nivå i regeringskansliets krisledningsgrupp, GSS, är anmärkningsvärd. 

Moderaterna vill även att konstitutionsutskottet granskar socialminister Lena Hallengrens (S) förhållningssätt till Coronakommissionen. I samband med kommissionens presentation av det första delbetänkandet uttryckte sig socialministern kritiskt mot kommissionens arbete. Moderaterna menar att kritiken kan påverka Coronakommissionens slutsatser. 

Redan förra veckan anmälde Sverigedemokraterna regeringen och socialministern till KU.

Läs alla Dagens Medicins artiklar om ”pandemidokumenten” 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev