Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Moderaterna prioriterar kortare vårdköer

Publicerad: 5 oktober 2017, 07:01

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Foto: Fredrik Wennerlund

Moderaterna (M) vill i sin skuggbudget satsa på kortare vårdköer och sänkta skatter.


Ämnen i artikeln:

Vårdkrisen

Moderaterna släppte under onsdagen sin skuggbudget. I budgeten föreslår Moderaterna att det skjuts till 19 miljarder kronor för att korta vårdköerna och för att förbättra kvaliteten i vården.

Vården är ett av tre prioriterade områden för M, skriver partiledaren Ulf Kristersson och den ekonomisk-politiske talespersonen Elisabeth Svantesson på ett debattinlägg i Dagens Nyheter.

”Vi stärker arbetslinjen med sänkta skatter för vanliga löntagare. Vi satsar på landets stora problem med bland annat 19 miljarder för att korta vårdköerna. Och vi bygger beredskap för sämre tider med buffertar mot nästa kris”, skriver Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson i debattinlägget.

Vårdköerna är ett växande problem, framhåller M.

”Under alliansregeringen halverades de. Under den nuvarande regeringen har de fördubblats, på bara tre år. Att tvingas vänta allt längre på den hjälp och vård man behöver skapar oro, lidande och undergräver tilltron till att välfärden finns där när vi behöver den. Totalt satsar vi därför 19 miljarder kronor över den kommande budgetperioden för att korta köerna och höja kvaliteten i vården, skriver Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson i debattinlägget.

Sverigedemokraterna släppte ungefär samtidigt sin skuggbudget, som i grunden är positiv till regeringens satsningar på vården. Enligt den ekonomisk-politiske talespersonen Oscar Sjöstedt så vill partiet anslå ytterligare 3,6 miljarder till vården 2018. Vidare så föreslås en reform inom sjukvården för att avskaffa vårdköerna fram till 2021, enligt TT. Förslagen ska delvis finansieras med besparingar i arbetsmarknadspolitiska åtgärder och inom flyktingpolitiken.

Relaterat material

Moderaterna vill halvera vårdköer

Liberalerna vill bygga ut primärvården

C och KD miljardsatsar på vården

MARTIN WALLSTRÖM

Ämnen i artikeln:

Vårdkrisen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev