Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Moderaterna vill införa vårdguider

Publicerad: 7 augusti 2006, 07:42

Patienter med stora vårdbehov ska få tillgång till individuella guider, för att på bästa sätt få hjälp med att lotsas rätt i hälso- och sjukvårdsapparaten. Det föreslår moderaterna i en debattartikel.


Moderatledaren Fredrik Reinfeldt redovisar i dag, måndagen den 7 augusti, tillsammans med riksdagsledamoten Cristina Husmark Pehrsson, det nya förslaget på Dagens Nyheters debattsida.

Moderaterna säger sig ha tagit intryck av såväl Läkarförbundets som Vårdförbundets idéer om närsjukvård när de utformat sitt förslag om vårdguider. Tanken är att alla med en årlig vårdkostnad på över 75 000 kronor ska erbjudas en så kallad vårdguide, som ska bistå patienten med att identifiera hans eller hennes behov och hjälpa till att hitta rätt instans i vården.

Moderaterna räknar med att cirka 300 000 personer kommer att uppfylla kriterierna för att ha rätt till en vårdguide, och att ungefär hälften av dessa kommer att utnyttja systemet om det införs. Partiet räknar med en kostnad på cirka 1,5 miljarder kronor per år för införandet av vårdguider.

Vårdguiderna ska vara väl förtrogna med såväl förhållandena inom vården som med relevant lagstiftning. Exempelvis socionomer, sjuksköterskor och kuratorer kan komma i fråga för arbetet som vårdguide.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News