Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Mörk prognos för landstingen

Publicerad: 30 oktober 2008, 13:58

Mörk prognos för landstingen

Den ekonomiska situationen i landstingen kommer att förvärras ytterligare under åren fram till 2012. Det visar höstens ekonomirapport från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.


Sedan 2005 har landstingssektorn i Sverige redovisat ett sammanlagt ekonomiskt överskott varje år. Nu är den utvecklingen på väg att vända. SKL målar upp ett scenario där skatteintäkterna ökar i långsammare takt samtidigt som ett ökat tryck på vården leder till skenande kostnader.

Redan i år räknar nio av landstingen med att redovisa ett ekonomiskt underskott. Om den negativa utvecklingen fortsätter kommer det antalet att öka fram till 2010, då landstingssektorn passerar nollgränsen och redovisar ett gemensamt ekonomiskt underskott. 2012 kan det totala underskottet vara så stort som 3 procent.

– Om man ska klara sina resultatmål måste man antingen höja skatten framöver, eller så måste man hålla igen rejält på verksamheten. Då kan man inte tillgodose de behovsökningar som kommer att finnas inom sjukvården, säger SKL:s chefekonom Clas Olsson i en kommentar.

SKL hoppas att höjda bidrag från staten ska mildra effekterna av den ekonomiska nedgången. Samtidigt står det klart att det inte räcker. Paraplyorganisationens beräkningar visar att de åtgärder som kommer att krävas fram till 2012 motsvarar sänkta kostnader med 3 procent eller en skattehöjning med 37 öre.

Läs mer:

SKL:s ekonomirapport

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev